Pohani kruh

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pohani kruh, poznat i kao francuski tost, već generacijama je nezaobilazno jelo u domaćim kuhinjama. Ovaj recept posebno je popularan jer omogućuje da iskoristite stari kruh i od nekoliko osnovnih sastojaka napravite ukusan, zasitan obrok. Priprema pohanog kruha je brza i jednostavna, a rezultat je hrskava korica i mekana unutrašnjost koja se može kombinirati u slatkoj ili slanoj varijanti, ovisno o željama i prilikama
Sastojci
-
4 kriške starog kruha
-
2 jaja
-
100 ml mlijeka
-
Prstohvat soli
-
Malo papra (po želji)
-
Ulje za prženje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):
-
Energija: 287 kcal
-
Proteini: 9,5 g
-
Masti: 6 g
-
Ugljikohidrati: 45,5 g
-
Vlakna: 2,3 g
-
Prirodni šećeri: 1,8 g
Pohani kruh je bogat vitaminima B skupine, željezom, kalcijem i selenom, što ga čini hranjivim izborom za brzi obrok.
Priprema
-
U zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i po želji papar.
-
Kriške kruha umačite u smjesu s obje strane, pazeći da dobro upiju tekućinu.
-
U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri.
-
Pržite kruh s obje strane dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav, otprilike 2-3 minute po strani.
-
Izvadite na papirnati ubrus kako biste uklonili višak masnoće.
Prijedlog za serviranje
Pohani kruh možete poslužiti na razne načine:
-
U slatkoj varijanti: pospite šećerom u prahu, cimetom, prelijte medom ili namazom od čokolade, dodajte svježe voće ili džemž.
-
U slanoj varijanti: poslužite s jogurtom, sirom, ajvarom ili omiljenim narezkom.
Dodatni savjeti
-
Najbolje je koristiti stariji kruh, jer bolje upija smjesu i ostaje sočan nakon prženja.
-
Za manje masnoće, pohani kruh možete pripremiti i u pećnici – pecite ga na 200 °C oko 10-15 minuta, okrećući na pola pečenja1.
-
Po želji, u smjesu dodajte vaniliju ili cimet za slatku verziju, ili malo nasjeckanog začinskog bilja za slanu varijantu.
-
Prilikom prženja koristite mješavinu ulja i maslaca za bogatiji okus i hrskavu koricu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Kruh i peciva
-
Kruh i pecivaMekani kruščići od jaja i sira30 min12345
-
Kruh i peciva
Popularni recepti
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPečeni batat s povrćem kao prilog40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBezglutenski njoki od batata1 h12345