Pohani kruh

Pohani kruh

Pohani kruh
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pohani kruh je omiljeni klasik koji u nekoliko minuta pretvara običan kruh i jaja u topli obrok za cijelu obitelj.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 15 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pohani kruh, poznat i kao francuski tost, već generacijama je nezaobilazno jelo u domaćim kuhinjama. Ovaj recept posebno je popularan jer omogućuje da iskoristite stari kruh i od nekoliko osnovnih sastojaka napravite ukusan, zasitan obrok. Priprema pohanog kruha je brza i jednostavna, a rezultat je hrskava korica i mekana unutrašnjost koja se može kombinirati u slatkoj ili slanoj varijanti, ovisno o željama i prilikama

Sastojci

  • 4 kriške starog kruha

  • 2 jaja

  • 100 ml mlijeka

  • Prstohvat soli

  • Malo papra (po želji)

  • Ulje za prženje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):

  • Energija: 287 kcal

  • Proteini: 9,5 g

  • Masti: 6 g

  • Ugljikohidrati: 45,5 g

  • Vlakna: 2,3 g

  • Prirodni šećeri: 1,8 g

Pohani kruh je bogat vitaminima B skupine, željezom, kalcijem i selenom, što ga čini hranjivim izborom za brzi obrok.


Priprema

  1. U zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i po želji papar.

  2. Kriške kruha umačite u smjesu s obje strane, pazeći da dobro upiju tekućinu.

  3. U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri.

  4. Pržite kruh s obje strane dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav, otprilike 2-3 minute po strani.

  5. Izvadite na papirnati ubrus kako biste uklonili višak masnoće.

Prijedlog za serviranje

Pohani kruh možete poslužiti na razne načine:

  • U slatkoj varijanti: pospite šećerom u prahu, cimetom, prelijte medom ili namazom od čokolade, dodajte svježe voće ili džemž.

  • U slanoj varijanti: poslužite s jogurtom, sirom, ajvarom ili omiljenim narezkom.

Dodatni savjeti

  • Najbolje je koristiti stariji kruh, jer bolje upija smjesu i ostaje sočan nakon prženja.

  • Za manje masnoće, pohani kruh možete pripremiti i u pećnici – pecite ga na 200 °C oko 10-15 minuta, okrećući na pola pečenja1.

  • Po želji, u smjesu dodajte vaniliju ili cimet za slatku verziju, ili malo nasjeckanog začinskog bilja za slanu varijantu.

  • Prilikom prženja koristite mješavinu ulja i maslaca za bogatiji okus i hrskavu koricu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti