Punjena Focaccia po receptu Jamieja Olivera
Focaccia je omiljeno pecivo mnogima, posebice ljubiteljima mediteranske kuhinje, a ovaj specifičan recept za punjenu verziju sadrži više teksture, više slojeva, više kontrasta između mekanog i hrskavog dijela koji daje jedinstven i bogat okus.
Izvor slike: Depositphotos
Vrijeme pripreme: 1 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 500 g oštrog brašna
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 0,6 l maslinovog ulja
- 750 g graška
- 30 g svježeg peršina
- 50 g pecorino sira ili parmezana
- 30 g krušnih mrvica
- 1 limun
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220ºC. U veliku posudu stavite brašno, dodajte 5 g soli i napravite rupu na sredini. U vrču izmiješajte kvasac s 3 dl tople vode, ostavite nekoliko minuta pa dodajte u brašno. Rukama mijesite dok se ne formira tijesto.
- Izvadite iz posude, radnu površinu pospite brašnom i valjajte tijesto 10-ak minuta dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još brašna ili vode da dobijete odgovarajuću smjesu.
- Premjestite tijesto u lagano nauljenu posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže barem sat vremena, dok se ne udvostruči. U međuvremenu napravite nadjev tako da skuhate grašak (ili iscijedite već skuhani iz konzerve) i stavite ga u posudu sa sitno nasjeckanim lukom, peršinom i cca 3 čaše maslinovog ulja. Dodajte svježe iscijeđeni limunov sok, limunovu koricu, naribani sir i začine po želji. Sve dobro izmiješajte.
- Posudu za pečenje veličine 30x80 cm nauljite maslinovim uljem i ubacite krušne mrvice. Stavite tijesto u kalup, da se mrvice skupe pa razvaljajte i odvojite na dva jednaka dijela. Možete i ostaviti spojeno, tako da vam druga polovica visi preko kalupa dok stavljate nadjev.
- Na prvu polovicu stavite nadjev, jednako ga rasporedite i preklopite. Ako se razlije ulje iz nadjeva, rukama ga utrljajte u tijesto. Lagano pritisnite, učvrstite krajeve i ostavite da se tijesto diže.
- Kad se udvostruči, po vrhu pospite krupnu sol i stavite peći 20-25 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se hladi u posudi za pečenje, ukrasite, razrežite i poslužite toplo kao prilog ili cijeli obrok.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
Kruh i pecivaSlani muffini od kukuruznog brašna30 min12345
-
Kruh i pecivaPecivo sa sirom i češnjakom1:45h12345
-
Kruh i pecivaMirisna peciva u obliku bundeve2 h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Kruh i pecivaLagani i tanki kruščići s jogurtom25 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345