Punjena Focaccia po receptu Jamieja Olivera

Punjena Focaccia po receptu Jamieja Olivera

Punjena Focaccia po receptu Jamieja Olivera
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.11.2018.
  • Broj pregleda: 2.947
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sastojci

Focaccia je omiljeno pecivo mnogima, posebice ljubiteljima mediteranske kuhinje, a ovaj specifičan recept za punjenu verziju sadrži više teksture, više slojeva, više kontrasta između mekanog i hrskavog dijela koji daje jedinstven i bogat okus.
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220ºC. U veliku posudu stavite brašno, dodajte 5 g soli i napravite rupu na sredini. U vrču izmiješajte kvasac s 3 dl tople vode, ostavite nekoliko minuta pa dodajte u brašno. Rukama mijesite dok se ne formira tijesto.
  2. Izvadite iz posude, radnu površinu pospite brašnom i valjajte tijesto 10-ak minuta dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još brašna ili vode da dobijete odgovarajuću smjesu.
  3. Premjestite tijesto u lagano nauljenu posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže barem sat vremena, dok se ne udvostruči. U međuvremenu napravite nadjev tako da skuhate grašak (ili iscijedite već skuhani iz konzerve) i stavite ga u posudu sa sitno nasjeckanim lukom, peršinom i cca 3 čaše maslinovog ulja. Dodajte svježe iscijeđeni limunov sok, limunovu koricu, naribani sir i začine po želji. Sve dobro izmiješajte.
  4. Posudu za pečenje veličine 30x80 cm nauljite maslinovim uljem i ubacite krušne mrvice. Stavite tijesto u kalup, da se mrvice skupe pa razvaljajte i odvojite na dva jednaka dijela. Možete i ostaviti spojeno, tako da vam druga polovica visi preko kalupa dok stavljate nadjev.
  5. Na prvu polovicu stavite nadjev, jednako ga rasporedite i preklopite. Ako se razlije ulje iz nadjeva, rukama ga utrljajte u tijesto. Lagano pritisnite, učvrstite krajeve i ostavite da se tijesto diže.
  6. Kad se udvostruči, po vrhu pospite krupnu sol i stavite peći 20-25 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se hladi u posudi za pečenje, ukrasite, razrežite i poslužite toplo kao prilog ili cijeli obrok.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti