Starter za sourdough tijesto

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sourdough kruh postaje sve popularniji među ljubiteljima domaćeg kruha i zdravih prehrambenih navika. Njegova bogata aroma, hrskava korica i lagano kiseli okus čine ga omiljenim izborom. Osim što je lakše probavljiv, sourdough kruh sadrži korisne bakterije koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje probavnog sustava.
Sourdough kruh ili kruh od kiselog tijesta se priprema pomoću startera, prirodno proizvedenog kvasca koji nastaje fermentacijom brašna i vode.
Za uspješnu pripremu sourdough startera važno je odabrati prave sastojke i opremu. Najbolje je koristiti višenamjensko, integralno ili raženo brašno, jer sadrže više mikroorganizama koji ubrzavaju fermentaciju. Voda bi trebala biti filtrirana ili flaširana, jer klor iz slavine može usporiti rast kvasca. Starter se čuva u prozirnoj staklenci s lagano poklopljenim poklopcem, što omogućuje promatranje fermentacije i dovoljno prostora za rast. Precizno mjerenje sastojaka pomoću digitalne kuhinjske vage ključno je za postizanje odgovarajuće konzistencije tijesta.
Sastojci
- 900 grama brašna
- 900 grama vode (sobne temperature)
Priprema
1. dan: početak
Pomiješajte sastojke:
- pomiješajte 100 grama brašna sa 100 grama vode (sobne temperature) u staklenci
- miješajte dok se potpuno ne sjedini i dobijete gustu smjesu poput one za palačinke
Pokrijte i ostavite:
- labavo pokrijte staklenku krpom ili poklopcem
- važno je da poklopac dopušta cirkuliranje zraka i sprečava ulazak prašine
- ostavite na sobnoj temperaturi (na 21-24°C) 24 sata
2. dan: prvi znakovi života
Provjerite aktivnost:
- nakon 24 sata vidite jesu li se počeli stvarati mjehurići (ako jesu, to ukazuje na fermentaciju)
- smjesa će vjerojatno imati kiselkasti miris što je normalno
Nahranite starter:
- bacite pola startera (oko 100 grama) i dodajte 100 grama brašna i 100 grama vode, dobro promiješajte i poklopite
3.-5. dan: jačanje
Dnevno hranjenje:
- svaki dan nastavite bacati polovicu startera i nadopunjavajte ga svježim brašnom i vodom
- starter bi trebao početi stvarati više mjehurića i razviti kiseliju aromu
Promatranje promjena:
- do 4. ili 5. dana, vaš bi starter trebao biti konzistentno pun mjehurića i udvostručiti se unutar 4-6 sati od hranjenja
6.-7. dan: spremno za pečenje
Posljednje hranjenje:
- sljedeća dva dana hranite starter dva puta dnevno, u razmaku od približno 12 sati, tako ćete dodatno ojačati populaciju kvasaca i bakterija
Test plutanja:
- provjerite je li vaš starter spreman tako da ubacite malu žličicu startera u vodu
- ako starter pluta, aktivan je i spreman za pečenje, a ako potone, nastavite s hranjenjem još nekoliko dana
Čuvanje i održavanje sourdough startera
Kada starter postane aktivan i pjenušav možete ga čuvati u hladnjaku do sljedećeg pečenja. Hranite ga jednom tjedno kako biste ga održali na životu. Kad se odlučite za pečenje, zagrijte ga na sobnu temperaturu i nahranite nekoliko puta da se ponovno aktivira.
Savjeti za uspjeh
- za svako hranjenje koristite istu vrstu brašna kako biste održali konzistentan okus i razinu aktivnosti.
- prilagodite raspored hranjenja temperaturi jer hladnija okruženja usporavaju fermentaciju, dok je toplija ubrzavaju
- budite strpljivi i pratite sve upute jer sourdough starteru može trebati tjedan ili više dana da se u potpunosti aktivira
Rješavanje uobičajenih problema
- ako vaš starter ne počne stvarati mjehuriće nakon nekoliko dana, provjerite izvor vode i temperaturu
- razmislite o korištenju brašna od cjelovitih žitarica za povećanje aktivnosti
- neugodan i jak miris može ukazivati na pretjeranu fermentaciju ili kontaminaciju (odbacite polovicu i nastavite hraniti svježim brašnom i vodom)

Vezani recepti
-
-
Kruh i pecivaMekani kruščići od jaja i sira30 min12345
-
Kruh i peciva
-
Kruh i pecivaKnedle od kruha30 min12345
-
Kruh i pecivaKruh sa chia sjemenkama1:20h12345
-
Kruh i pecivaKruh od svježeg sira1 h12345
Popularni recepti
-
Jela bez glutenaČokoladni kolač bez brašna1 h12345
-
Kruh i peciva
-
JuheJuha od celera i mrkve25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto s tikvicama40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaFalafel kuglice s umakom od jogurta30 min12345
-
Kruh i pecivaMekani kruščići od jaja i sira30 min12345