Sourdough kruh (kruh od kiselog tijesta)

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sourdough kruh ili kruh od kiselog tijesta prepoznatljiv je po svom bogatom okusu i specifičnoj teksturi. Sourdough kruh priprema se sa starterom odnosno tijestom koje je dobiveno prirodnom fermentacijom umjesto korištenja kupovnog kvasca. Prirodni kvasac prisutan u sourdough kruhu doprinosi većem sadržaju hranjivih tvari i lakšoj probavljivosti u usporedbi s kruhom pripremljenim pomoću pekarskog kvasca. Ako ste već usavršili izradu sourdough startera, vrijeme je da se okušate u pečenju vlastitog kruha.
Sastojci
- 100 g startera
- 500 g glatkog bijelog pšeničnog brašna ili brašna po izboru
- 330 g vode sobne temperature
- 10 g sitne morske soli
Priprema
Početak
Pomiješajte brašno i vodu sobne temperature i pustite da mješavina odstoji 2 sata. Nakon toga dodajte starter i sve skupa mijesite. Napravite to svakih 15 minuta u 4 navrata i onda ostavite da se tijesto odmori oko 45 minuta.
Preklapanje
Tijesto rastegnite u pravokutnik i složite kao pismo pa zarolajte. To napravite svakih 15 minuta u četiri navrata. Tijesto opet ostavite da odmori 45 minuta u pobrašnjenoj zdjeli.
Oblikovanje
Nakon što se tijesto ostavili da odmori, istresite ga na pobrašnjenu radnu plohu, oblikujte u štrucu i stavite u pobrašnjenu zdjelu, a najbolje pobrašnjenu košaru podstavljenu tkaninom.
Fermentacija
Stavite posudu s oblikovanom štrucom u veliku najlonsku vrećicu i zavežite kraj tek toliko da unutra bude stabilna temperatura. Nakon sat vremena stavite u hladnjak da hladno fermentira preko noći.
Pečenje
Upalite pećnicu da se ugrije na 250 stupnjeva. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem (Dutch oven) koju ćete grijati oko 30 minuta.
Premjestite fermentiranu štrucu sourdough tijesta na papir za pečenje, zarežite jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrijanu posudu za pečenje.
Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta. Pustite kruh da se potpuno ohladi i režite.

Vezani recepti
-
-
Kruh i peciva
-
Kruh i pecivaMekani kruščići od jaja i sira30 min12345
-
Kruh i peciva
-
Kruh i pecivaKnedle od kruha30 min12345
-
Kruh i pecivaKruh sa chia sjemenkama1:20h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaPrženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica40 min12345
-
SalateSalata od tune i graha15 min12345
-
Jela bez glutenaČokoladni kolač bez brašna1 h12345
-
Kruh i peciva
-
JuheJuha od celera i mrkve25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto s tikvicama40 min12345