Sourdough kruh (kruh od kiselog tijesta)

Sourdough kruh (kruh od kiselog tijesta)

Sourdough kruh (kruh od kiselog tijesta)
  • Objavljeno: Petak, 28.02.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sourdough kruh ili kruh od kiselog tijesta prepoznatljiv je po svom bogatom okusu i specifičnoj teksturi. Sourdough kruh priprema se sa starterom odnosno tijestom koje je dobiveno prirodnom fermentacijom umjesto korištenja kupovnog kvasca. Prirodni kvasac prisutan u sourdough kruhu doprinosi većem sadržaju hranjivih tvari i lakšoj probavljivosti u usporedbi s kruhom pripremljenim pomoću pekarskog kvasca. Ako ste već usavršili izradu sourdough startera, vrijeme je da se okušate u pečenju vlastitog kruha.

Sastojci

  • 100 g startera
  • 500 g glatkog bijelog pšeničnog brašna ili brašna po izboru
  • 330 g vode sobne temperature
  • 10 g sitne morske soli

Priprema

Početak

Pomiješajte brašno i vodu sobne temperature i pustite da mješavina odstoji 2 sata. Nakon toga dodajte starter i sve skupa mijesite. Napravite to svakih 15 minuta u 4 navrata i onda ostavite da se tijesto odmori oko 45 minuta.

Preklapanje

Tijesto rastegnite u pravokutnik i složite kao pismo pa zarolajte. To napravite svakih 15 minuta u četiri navrata. Tijesto opet ostavite da odmori 45 minuta u pobrašnjenoj zdjeli.

Oblikovanje

Nakon što se tijesto ostavili da odmori, istresite ga na pobrašnjenu radnu plohu, oblikujte u štrucu i stavite u pobrašnjenu zdjelu, a najbolje pobrašnjenu košaru podstavljenu tkaninom.

Fermentacija

Stavite posudu s oblikovanom štrucom u veliku najlonsku vrećicu i zavežite kraj tek toliko da unutra bude stabilna temperatura. Nakon sat vremena stavite u hladnjak da hladno fermentira preko noći.

Pečenje

Upalite pećnicu da se ugrije na 250 stupnjeva. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem (Dutch oven) koju ćete grijati oko 30 minuta.

Premjestite fermentiranu štrucu sourdough tijesta na papir za pečenje, zarežite jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrijanu posudu za pečenje.

Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta. Pustite kruh da se potpuno ohladi i režite.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti