Talijanska uskrsna pogača
- Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2022.
Ovog Uskrsa pripremite ukusnu i mekanu pogaču koju možete ukrasiti obojenim jajima!
Sastojci
- 350 g brašna
- 30 g šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica ulja
- 100 g maslaca (polovica za premaz)
- 35 g suhog kvasca
- 2 dl mlijeka
- 2 jaja
- 5 tvrdo kuhanih jaja (mogu biti obojena, za dekoraciju)
Priprema uskrsne pogače
- U velikoj posudi izmiješajte 250 g brašna, šećer, sol i kvasac. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko i maslac dok se ne rastope i sjedine, a zatim dodajte u smjesu s brašnom.
- Dodajte 2 jaja i preostalo brašno te sve dobro izmiješajte. Tijesto izvadite iz posude i valjajte dok ne postane glatko i elastično.
- Lagano nauljite tijesto, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže sat vremena.
- Kad se volumen udvostruči, podijelite tijesto na 2 jednaka dijela i ostavite ih da stoje 10 min. Izvaljajte svaki komad, podijelite na tri trake i napravite pletenice.
- Prstima spojite pletenice u krug, kistićem stavite maslac na vrh i posipajte sezamom po želji. Prekrijte toplom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 45 minuta.
- U već zagrijanu pećnicu na 175°C stavite pogaču i pecite otprilike 30 minuta, dok tijesto ne porumeni.
- Kada je pogača gotova po želji u sredinu stavite obojeno jaje.