Sve kategorije
  • Sve kategorije
  • Zdrav život
  • Zdrava prehrana
  • Zdravi recepti
  • Vodič za dijete
  • Trudnoća i roditeljstvo
  • Zdravlje A-Ž
  • Proizvodi za zdravlje
  • Zanimljivosti
  • Adresar
  • Rječnik

Juha od poriluka i graška

Juha od poriluka i graška

Juha od poriluka i graška
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.09.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja: 2 min
  • Broj riječi: 395
Otkrijte savršenu juhu od poriluka i graška – kremasta, bogata i punog okusa!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ova kremasta i hranjiva juha kombinira nježan okus poriluka s blagom slatkoćom graška, stvarajući harmoničan spoj koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Bilo da je poslužite toplu ili hladnu, ova juha je idealan način da unesete više povrća u svoju prehranu i uživate u bogatstvu okusa.

Energetska vrijednost: 134 kcal / 560,66 kJ

Sastojci

  • 2 velika poriluka
  • 1 nasjeckana glavica luka
  • 30 g maslaca
  • 2 kocke povrtne juhe
  • 1 nasjeckani krumpir
  • 300 g smrznutog graška
  • 6 šalica vode
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
  • 2 žlice svježe mente, nasjeckane
  • 2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 250 g)

  • Energija: 131 kcal
  • Proteini: 7.8 g
  • Masti: 1.0 g
  • Ugljikohidrati: 24.3 g
  • Vlakna: 6.1 g
  • Prirodni šećeri: 6.8 g

Priprema

  1. Operite i narežite poriluk na kolutiće, odvojite bijeli i zeleni dio.
  2. U velikom loncu otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte bijeli dio poriluka i nasjeckani luk. Dinstajte oko 10 minuta dok ne omekšaju.
  3. Dodajte vodu i kocke za juhu. Pustite da prokuha.
  4. Ubacite nasjeckani krumpir i kuhajte 10 minuta.
  5. Dodajte grašak i kuhajte još 10 minuta.
  6. Uklonite s vatre i dodajte nasjeckano svježe bilje.
  7. Pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte juhu do željene konzistencije.
  8. Po potrebi začinite solju i paprom.

Prijedlog za serviranje


Poslužite juhu toplu ili hladnu, ovisno o želji. Za dodatni okus i teksturu, možete je posuti s malo krušnih krutona, kapljicama vrhnja ili svježim začinskim biljem. Odlično se slaže s kriškama prepečenog integralnog kruha.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus, možete dodati režanj češnjaka tijekom dinstanja luka i poriluka.
  • Ako želite laganiju verziju, umjesto maslaca koristite maslinovo ulje.
  • Juhu možete zamrznuti do 3 mjeseca. Prije zamrzavanja, pustite da se potpuno ohladi.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti