Juha od poriluka i graška

- Objavljeno: Ponedjeljak, 01.09.2025.
- Prosječno vrijeme čitanja: 2 min
- Broj riječi: 395
Otkrijte savršenu juhu od poriluka i graška – kremasta, bogata i punog okusa!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ova kremasta i hranjiva juha kombinira nježan okus poriluka s blagom slatkoćom graška, stvarajući harmoničan spoj koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Bilo da je poslužite toplu ili hladnu, ova juha je idealan način da unesete više povrća u svoju prehranu i uživate u bogatstvu okusa.
Energetska vrijednost: 134 kcal / 560,66 kJ
Sastojci
- 2 velika poriluka
- 1 nasjeckana glavica luka
- 30 g maslaca
- 2 kocke povrtne juhe
- 1 nasjeckani krumpir
- 300 g smrznutog graška
- 6 šalica vode
- Sol i papar po ukusu
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- 2 žlice svježe mente, nasjeckane
- 2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 250 g)
- Energija: 131 kcal
- Proteini: 7.8 g
- Masti: 1.0 g
- Ugljikohidrati: 24.3 g
- Vlakna: 6.1 g
- Prirodni šećeri: 6.8 g
Priprema
- Operite i narežite poriluk na kolutiće, odvojite bijeli i zeleni dio.
- U velikom loncu otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte bijeli dio poriluka i nasjeckani luk. Dinstajte oko 10 minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte vodu i kocke za juhu. Pustite da prokuha.
- Ubacite nasjeckani krumpir i kuhajte 10 minuta.
- Dodajte grašak i kuhajte još 10 minuta.
- Uklonite s vatre i dodajte nasjeckano svježe bilje.
- Pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte juhu do željene konzistencije.
- Po potrebi začinite solju i paprom.
Prijedlog za serviranje
Poslužite juhu toplu ili hladnu, ovisno o želji. Za dodatni okus i teksturu, možete je posuti s malo krušnih krutona, kapljicama vrhnja ili svježim začinskim biljem. Odlično se slaže s kriškama prepečenog integralnog kruha.
Dodatni savjeti
- Za intenzivniji okus, možete dodati režanj češnjaka tijekom dinstanja luka i poriluka.
- Ako želite laganiju verziju, umjesto maslaca koristite maslinovo ulje.
- Juhu možete zamrznuti do 3 mjeseca. Prije zamrzavanja, pustite da se potpuno ohladi.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Niskokalorična jelaJuha od mrkve i crvene leće40 min12345
-
Niskokalorična jelaZelena juha za detoksikaciju30 min12345
-
Niskokalorična jelaRižoto sa slanutkom50 min12345
-
Niskokalorična jelaRižoto sa špinatom i graškom35 min12345
-
Niskokalorična jelaJuha od rajčice (Weight Watchers dijeta)40 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345