Rižoto sa špinatom i graškom

Rižoto sa špinatom i graškom

Rižoto sa špinatom i graškom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jednostavan i ukusan rižoto sa špinatom i graškom, pripremljen u pećnici, idealan je izbor za brzi, hranjivi obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 35 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rižoto je jedno od omiljenih jela talijanske kuhinje, poznato po svojoj kremastoj teksturi i bogatom okusu. No, tradicionalna priprema često zahtijeva stalno miješanje. Ova verzija rižota sa špinatom i graškom u pećnici pojednostavljuje proces, a istovremeno zadržava sve karakteristike pravog rižota. Idealno je za one koji žele brz i zdrav obrok prepun zelenog povrća.

Energetska vrijednost: 309 kcal / 1.292,86 kJ

Sastojci

za 4 porcije:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 šalica Arborio riže
  • Sol i papar po ukusu
  • 3,5 šalice povrtnog temeljca
  • 120 g svježeg špinata (otprilike 4 šake)
  • 1 šalica smrznutog graška (odmrznut)
  • 75 g ribanog parmezana (+ dodatno za serviranje)
  • 3 žlice maslaca
  • Sok od pola limuna

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):

  • Energija: 435 kcal
  • Proteini: 14 g
  • Masti: 21 g
  • Ugljikohidrati: 51 g
  • Vlakna: 3 g
  • Prirodni šećeri: 3 g

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. U velikom loncu ili posudi koja može u pećnicu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša (oko 3 minute). Zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
  3. Umiješajte Arborio rižu te je kratko tostirajte uz miješanje (oko 2 minute). Posolite i popaprite po ukusu.
  4. Dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije. Poklopite posudu i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 20 minuta ili dok većina tekućine ne bude apsorbirana.
  5. Izvadite posudu iz pećnice i umiješajte špinat te grašak dok se špinat ne slegne.
  6. Dodajte ribani parmezan, maslac i limunov sok te sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.

Prijedlog za serviranje

Rižoto poslužite topao, posut dodatnim parmezanom ili svježim začinskim biljem poput peršina ili bosiljka. Uz ovo jelo odlično ide lagana salata od rukole s maslinovim uljem i limunovim sokom.

Dodatni savjeti

  • Ako želite vegansku verziju, zamijenite maslac biljnim margarinom, a parmezan nutritivnim kvascem.
  • Umjesto špinata možete koristiti kelj ili blitvu.
  • Rižoto će biti još kremastiji ako dodate malo vrhnja za kuhanje na kraju.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti