Rižoto sa špinatom i graškom

Jednostavan i ukusan rižoto sa špinatom i graškom, pripremljen u pećnici, idealan je izbor za brzi, hranjivi obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 35 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Rižoto je jedno od omiljenih jela talijanske kuhinje, poznato po svojoj kremastoj teksturi i bogatom okusu. No, tradicionalna priprema često zahtijeva stalno miješanje. Ova verzija rižota sa špinatom i graškom u pećnici pojednostavljuje proces, a istovremeno zadržava sve karakteristike pravog rižota. Idealno je za one koji žele brz i zdrav obrok prepun zelenog povrća.
Energetska vrijednost: 309 kcal / 1.292,86 kJ
Sastojci
za 4 porcije:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 šalica Arborio riže
- Sol i papar po ukusu
- 3,5 šalice povrtnog temeljca
- 120 g svježeg špinata (otprilike 4 šake)
- 1 šalica smrznutog graška (odmrznut)
- 75 g ribanog parmezana (+ dodatno za serviranje)
- 3 žlice maslaca
- Sok od pola limuna
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):
- Energija: 435 kcal
- Proteini: 14 g
- Masti: 21 g
- Ugljikohidrati: 51 g
- Vlakna: 3 g
- Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- U velikom loncu ili posudi koja može u pećnicu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša (oko 3 minute). Zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
- Umiješajte Arborio rižu te je kratko tostirajte uz miješanje (oko 2 minute). Posolite i popaprite po ukusu.
- Dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije. Poklopite posudu i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 20 minuta ili dok većina tekućine ne bude apsorbirana.
- Izvadite posudu iz pećnice i umiješajte špinat te grašak dok se špinat ne slegne.
- Dodajte ribani parmezan, maslac i limunov sok te sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
Prijedlog za serviranje
Rižoto poslužite topao, posut dodatnim parmezanom ili svježim začinskim biljem poput peršina ili bosiljka. Uz ovo jelo odlično ide lagana salata od rukole s maslinovim uljem i limunovim sokom.
Dodatni savjeti
- Ako želite vegansku verziju, zamijenite maslac biljnim margarinom, a parmezan nutritivnim kvascem.
- Umjesto špinata možete koristiti kelj ili blitvu.
- Rižoto će biti još kremastiji ako dodate malo vrhnja za kuhanje na kraju.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Niskokalorična jelaZelena juha za detoksikaciju30 min12345
-
Niskokalorična jelaRižoto sa slanutkom50 min12345
-
Niskokalorična jelaJuha od mrkve i crvene leće40 min12345
-
Niskokalorična jelaPiletina s povrćem25 min12345
-
Niskokalorična jelaRižoto sa šafranom na mornarski30 min12345
Popularni recepti
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaKroketi od batata40 min12345
-
Jela za dijabetičareNamaz od cikle i feta sira1:20h12345