Domaći njoki od krumpira i špinata

Domaći njoki od krumpira i špinata

Domaći njoki od krumpira i špinata
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Za pripremu vam neće trebati puno sastojaka, a većinu sigurno imate u svojoj kuhinji.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 50 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 500 g krumpira
  • 200 g svježeg špinata
  • 150 g glatkog brašna (i dodatno za posipanje)
  • 50 g ribanog parmezana (opcionalno)
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)

Osim što je bogat željezom, vitaminima i antioksidansima, špinat daje osvježavajući notu klasičnim njokima od krumpira. Zelena boja njoki doprinosi estetskoj privlačnosti tanjura pa su ovi domaći njoki od krumpira i špinata idealan prilog za posebne prigode. Njoki od špinata se odlično slažu uz umak od sira, rajčice ili gljiva.


Priprema

  1. Operite špinat i kratko ga blanširajte u kipućoj vodi (1-2 minute) dok ne uvene. Ocijedite ga dobro i istisnite višak vode. Usitnite ga sitno nožem ili izmiksajte u blenderu.
  2. Ogulite krumpire i narežite ih na manje komade. Skuhajte ih u slanoj vodi dok ne postanu mekani (15-20 minuta). Ocijedite ih dobro i zgnječite u pire dok su još topli.
  3. U zdjeli pomiješajte pire krumpir, usitnjeni špinat, brašno, jaje, sol, parmezan i muškatni oraščić (ako ih koristite). Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo više brašna.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu. Podijelite ga na nekoliko dijelova i svaki dio razvaljajte u dugački valjak debljine oko 2 cm. Valjke narežite na komadiće duljine oko 2 cm. Svaki komadić možete lagano pritisnuti vilicom kako biste dobili klasični izgled njoka.
  5. U velikom loncu zakuhajte vodu i dodajte malo soli. Stavite njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (2-3 minute). Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite u posudu s malo maslinovog ulja ili rastopljenog maslaca kako se ne bi zalijepili.
  6. Poslužite njoke uz omiljeni umak, poput umaka od rajčice, gorgonzole, maslaca i kadulje ili jednostavno s dodatkom parmezana.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti