Gratinirani krumpir s keljom

Gratinirani krumpir s keljom

Gratinirani krumpir s keljom
  • Objavljeno: Subota, 29.03.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj gratinirani krumpir s keljom savršen je spoj kremaste teksture, bogatog okusa i hrskave zapečene korice.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gratinirani krumpir s keljom savršen je spoj jednostavnih sastojaka koji zajedno stvaraju bogat i ukusan obrok. Kremasti slojevi krumpira, sočni kelj i zlatno zapečena korica čine ovo jelo idealnim kao prilog uz meso ili kao samostalni obrok. Osim što je izuzetno ukusno, ovo jelo sadrži obilje vlakana, vitamina i minerala te je odličan način da u prehranu ubacite više povrća

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 500 g krumpira
  • 200 g kelja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g ribanog sira (gauda, parmezan ili cheddar)
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića (po želji)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju (približno 300 g):

  • Kalorije: 320 kcal
  • Proteini: 10 g
  • Ugljikohidrati: 38 g
  • Masti: 14 g
  • Vlakna: 5 g
  • Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima K i C, dok krumpir pruža dobar izvor kalija i vlakana.

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C i namažite vatrostalnu posudu maslacem.
  2. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, a kelj operite, odstranite tvrde stabljike i narežite na trakice.
  3. U loncu zakuhajte vodu i kratko prokuhajte kelj (2-3 minute), zatim ga ocijedite.
  4. Češnjak sitno nasjeckajte i pomiješajte s vrhnjem za kuhanje, solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  5. U vatrostalnu posudu slažite slojeve krumpira, zatim sloj kelja i prelijte dijelom umaka od vrhnja. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
  6. Po vrhu pospite naribani sir i stavite peći u zagrijanu pećnicu.
  7. Pecite oko 35-40 minuta, dok krumpir ne omekša, a površina ne postane zlatno smeđa.

Prijedlog za serviranje

Gratinirani krumpir s keljom odlično se slaže uz pečeno meso ili ribu, ali može biti i samostalno jelo uz svježu salatu. Poslužite ga toplo, uz dodatak svježeg peršina za bolji okus.

Dodatni savjeti

  • Za jači okus, možete dodati dimljenu pancetu ili slaninu između slojeva.
  • Ako želite hrskaviju koricu, na vrh pospite malo krušnih mrvica pomiješanih s maslacem.
  • Ostatke gratiniranog krumpira možete čuvati u hladnjaku do dva dana i lagano podgrijati u pećnici prije posluživanja.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti