Gratinirani krumpir s keljom

Ovaj gratinirani krumpir s keljom savršen je spoj kremaste teksture, bogatog okusa i hrskave zapečene korice.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:15h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Gratinirani krumpir s keljom savršen je spoj jednostavnih sastojaka koji zajedno stvaraju bogat i ukusan obrok. Kremasti slojevi krumpira, sočni kelj i zlatno zapečena korica čine ovo jelo idealnim kao prilog uz meso ili kao samostalni obrok. Osim što je izuzetno ukusno, ovo jelo sadrži obilje vlakana, vitamina i minerala te je odličan način da u prehranu ubacite više povrća
Sastojci
Za 4 porcije:
- 500 g krumpira
- 200 g kelja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g ribanog sira (gauda, parmezan ili cheddar)
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica maslaca
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju (približno 300 g):
- Kalorije: 320 kcal
- Proteini: 10 g
- Ugljikohidrati: 38 g
- Masti: 14 g
- Vlakna: 5 g
- Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima K i C, dok krumpir pruža dobar izvor kalija i vlakana.
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 °C i namažite vatrostalnu posudu maslacem.
- Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, a kelj operite, odstranite tvrde stabljike i narežite na trakice.
- U loncu zakuhajte vodu i kratko prokuhajte kelj (2-3 minute), zatim ga ocijedite.
- Češnjak sitno nasjeckajte i pomiješajte s vrhnjem za kuhanje, solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- U vatrostalnu posudu slažite slojeve krumpira, zatim sloj kelja i prelijte dijelom umaka od vrhnja. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
- Po vrhu pospite naribani sir i stavite peći u zagrijanu pećnicu.
- Pecite oko 35-40 minuta, dok krumpir ne omekša, a površina ne postane zlatno smeđa.
Prijedlog za serviranje
Gratinirani krumpir s keljom odlično se slaže uz pečeno meso ili ribu, ali može biti i samostalno jelo uz svježu salatu. Poslužite ga toplo, uz dodatak svježeg peršina za bolji okus.
Dodatni savjeti
- Za jači okus, možete dodati dimljenu pancetu ili slaninu između slojeva.
- Ako želite hrskaviju koricu, na vrh pospite malo krušnih mrvica pomiješanih s maslacem.
- Ostatke gratiniranog krumpira možete čuvati u hladnjaku do dva dana i lagano podgrijati u pećnici prije posluživanja.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
PriloziPečeni krumpir s vrhnjem1:30h12345
-
PriloziSloženac od tikvica, krumpira i sira1 h12345
Popularni recepti
-
Jela za dijabetičareNamaz od cikle i feta sira1:20h12345
-
PriloziGratinirani krumpir s keljom1:15h12345
-
Jela od mesaZapečene tortilje s piletinom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s umakom od grčkog jogurta45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni karfiol45 min12345
-
JuheKremasta juha od šampinjona30 min12345