Kelj na lešo – jednostavan i zdrav prilog koji se brzo priprema

Isprobajte tradicionalni recept za kelj na lešo – lagan, ukusan i savršen uz meso ili ribu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 35 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kelj na lešo jedan je od najjednostavnijih, ali nutritivno bogatih priloga koji se često priprema u mediteranskoj kuhinji. Lagano kuhanje kelja omogućuje mu da zadrži većinu hranjivih sastojaka, dok maslinovo ulje i češnjak dodaju savršenu aromu. Ovaj recept idealan je uz pečenu ribu, meso s roštilja ili kao samostalan lagani obrok.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 1 glavica kelja (srednje veličine)
- 3 srednja krumpira
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- 1 l vode
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju (približno 250 g):
- Kalorije: 120 kcal
- Proteini: 4 g
- Ugljikohidrati: 15 g
- Masti: 5 g
- Vlakna: 7 g
- Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima C i K, folnom kiselinom te mineralima poput kalija i željeza.
Priprema
- Kelj operite i narežite na veće komade. Krumpir ogulite i narežite na kockice.
- U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite i dodajte kelj i krumpir.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15-20 minuta, dok kelj ne omekša, a krumpir ne postane mekan.
- Procijedite višak vode i premjestite kelj i krumpir u zdjelu.
- Češnjak sitno nasjeckajte i pomiješajte s maslinovim uljem, zatim prelijte preko povrća.
- Lagano promiješajte i začinite po ukusu solju i paprom.
Prijedlog za serviranje
Kelj na lešo najbolje je poslužiti topao, kao prilog uz pečenu ribu, meso s roštilja ili kuhano meso. Također, može se jesti samostalno uz krišku integralnog kruha za lagan i zdrav obrok.
Dodatni savjeti
- Za bogatiji okus, umjesto vode koristite povrtni temeljac.
- Ako želite intenzivniji okus, možete dodati malo limunovog soka ili prstohvat chili pahuljica.
- Kelj na lešo može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do dva dana – prije posluživanja samo ga lagano zagrijte.
- Za dodatnu kremastu teksturu, dio kuhanog krumpira možete lagano zgnječiti vilicom.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
Popularni recepti
-
Jela za dijabetičareNamaz od cikle i feta sira1:20h12345
-
PriloziGratinirani krumpir s keljom1:15h12345
-
Jela od mesaZapečene tortilje s piletinom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s umakom od grčkog jogurta45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni karfiol45 min12345
-
JuheKremasta juha od šampinjona30 min12345