Kremasti pire od suhog graška – zdrava i ukusna alternativa klasičnim prilozima

Kremasti pire od suhog graška – zdrava i ukusna alternativa klasičnim prilozima

Kremasti pire od suhog graška – zdrava i ukusna alternativa klasičnim prilozima
  • Objavljeno: Srijeda, 30.04.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Isprobajte jednostavan recept za pire od suhog graška – hranjiv, kremast i pun proteina!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 50 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Suhi grašak je nutritivno bogata namirnica, puna biljnih proteina, vlakana i esencijalnih minerala. Pire od suhog graška odlična je alternativa klasičnom pireu od krumpira, a uz to je i izuzetno zasitan. Idealan je prilog uz mesna jela, ali se može poslužiti i kao samostalno jelo uz dodatak svježeg povrća ili tostiranog kruha.

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 250 g suhog graška
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 1 lovorov list
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica limunovog soka (po želji)

Nutritivne vrijednosti

Za jednu porciju od 200 g:

  • Kalorije: 180 kcal
  • Proteini: 12 g
  • Masti: 2 g
  • Ugljikohidrati: 30 g
  • Vlakna: 10 g
  • Željezo: 15% preporučenog dnevnog unosa

Priprema

  1. Suhi grašak isperite pod mlazom hladne vode i ostavite da se namače najmanje 4 sata (ili preko noći).

  2. U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.

  3. Dodajte ocijeđeni suhi grašak, lovorov list i prelijte temeljcem ili vodom.

  4. Kuhajte na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok grašak ne omekša.

  5. Izvadite lovorov list, a zatim grašak usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu.

  6. Po potrebi dodajte malo vode ili temeljca ako je pire pregust.

  7. Začinite solju, paprom i limunovim sokom po ukusu.

Prijedlog za serviranje

Pire od suhog graška najbolje se slaže s pečenim mesom, ribom ili kao prilog uz vegetarijanske pljeskavice. Možete ga poslužiti i kao namaz uz tostirani kruh i svježe povrće.

Dodatni savjeti

  • Ako želite bogatiji okus, dodajte malo maslaca ili grčkog jogurta.

  • Pire možete obogatiti začinima poput kumina ili kurkume za dodatnu aromu.

  • Za gušću konzistenciju, smanjite količinu tekućine pri kuhanju.

  • Pire možete čuvati u hladnjaku do 3 dana i jednostavno podgrijati prije serviranja.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti