Pečeni krumpir s vrhnjem
Možete ga poslužiti kao prilog uz razna jela od mesa, ali i kao samostalni obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka
- 50 g maslaca
- 100 g ribanog sira (Gouda, Cheddar ili slično)
- sol i papar po ukusu
- 1 žličica suhog timijana (po želji)
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (za ukras)
Priprema
- Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške (3-5 mm debljine). Stavite ploške krumpira u veliku zdjelu s hladnom vodom kako biste spriječili da potamne dok pripremate ostale sastojke.
- U manjoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, sitno nasjeckan češnjak, sol, papar i timijan. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu ili kalup za pečenje (otprilike 20 x 30 cm) premažite s malo maslaca. Ploške krumpira poslažite u posudu u nekoliko slojeva, ravnomjerno ih raspoređujući. Nakon svakog sloja krumpira, prelijte dio umaka od vrhnja i rasporedite nekoliko komadića maslaca. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve krumpire i umak.
- Preostali maslac rasporedite po vrhu zadnjeg sloja krumpira. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu.
- Pecite pokriveno 45 minuta, zatim uklonite foliju i pecite još 15-20 minuta dok krumpir ne omekša i vrh ne postane zlatno smeđi.
- Nakon što krumpir omekša, pospite ribani sir po vrhu i vratite u pećnicu na još 10-15 minuta dok se sir ne otopi i postane zlatno smeđi.
- Pečeni krumpir s vrhnjem izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
- Poslužite ga posutog svježim peršinom kao prilog uz mesna jela ili kao samostalno jelo uz salatu.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
PriloziSloženac od tikvica, krumpira i sira1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti