Polpete od prosa i povrća: Odličan način da iskoristite zdravu žitaricu koja je sve popularnija

Polpete od prosa i povrća: Odličan način da iskoristite zdravu žitaricu koja je sve popularnija

Polpete od prosa i povrća: Odličan način da iskoristite zdravu žitaricu koja je sve popularnija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Lagane su i ukusne, a uz to se brzo i jednostavno pripremaju.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 200 g prosa
  • 1 srednja mrkva (oko 100 g)
  • 1 tikvica (oko 150 g)
  • 1 crvena paprika (oko 100 g)
  • 1 manji luk (oko 80 g)
  • 2 češnja češnjaka (oko 10 g)
  • 50 g krušnih mrvica
  • 30 g brašna (po izboru: pšenično, integralno, zobeno)
  • 2 žlice maslinovog ulja (oko 30 ml)
  • 1 žličica soli (oko 5 g)
  • 1/2 žličice papra (oko 2 g)
  • 1 žličica mljevene crvene paprike (oko 5 g)
  • 1 žličica sušenog origana (oko 5 g)
  • 1 žličica sušenog timijana (oko 5 g)
  • 1 vezica svježeg peršina (oko 20 g)

Priprema

  1. Isperite proso pod tekućom vodom. U loncu zakuhajte 600 ml vode, dodajte malo soli i proso. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok proso ne omekša i upije svu vodu. Ostavite da se proso ohladi.
  2. Ogulite i naribajte mrkvu. Naribajte tikvicu (možete je lagano posoliti i ostaviti da pusti vodu, zatim je ocijediti). Narežite crvenu papriku na sitne kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhani proso, naribanu mrkvu, tikvicu, crvenu papriku, luk i češnjak. Dodajte krušne mrvice, brašno, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, origano, timijan i nasjeckani peršin. Dodajte maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu.
  4. Navlažite ruke vodom kako se smjesa ne bi lijepila. Oblikujte polpete veličine po želji (preporučena veličina je promjera 5-7 cm i debljine 1-2 cm).
  5. Ako pržite polpete, u tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Pržite polpete na srednje jakoj vatri 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako pečete polpete, zagrijte pećnicu na 200 °C. Polpete posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta, dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe, okrenuvši ih na polovici pečenja.
  6. Polpete poslužite tople uz omiljeni umak, salatu ili kao prilog glavnom jelu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti