Složenac od tikvica, krumpira i sira

Idealan je za sve prigode, bilo da ga poslužujete kao glavno jelo ili kao prilog.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 500 g tikvica
- 500 g krumpira
- 200 g tvrdog sira (Gouda, Emmental ili slično)
- 100 g feta sira
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g maslaca
- 3 jaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin ili vlasac za dekoraciju
Priprema:
- Tikvice operite i narežite na tanke ploške. Krumpir ogulite i također narežite na tanke ploške. Ako želite ubrzati proces, možete krumpir kratko prokuhati (5-7 minuta) da omekša.
- U zdjeli pomiješajte vrhnje za kuhanje, jaja, protisnuti češnjak, sol i papar. Dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
- Namastite vatrostalnu posudu maslacem ili maslinovim uljem. Na dno posude složite sloj krumpira, posolite i popaprite. Preko krumpira složite sloj tikvica, posolite i popaprite. Pospite naribani tvrdi sir i komadiće feta sira. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke, završavajući sa slojem sira na vrhu.
- Prelijte pripremljenu smjesu od vrhnja i jaja preko složenih slojeva u posudi, pazeći da smjesa prodre između svih slojeva.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite složenac u pećnicu i pecite 45-50 minuta, dok vrh ne postane zlatno-smeđi i dok krumpir ne bude potpuno kuhan.
- Izvadite složenac iz pećnice i pustite da odstoji nekoliko minuta prije rezanja.
- Po želji pospite svježe nasjeckanim peršinom ili vlascem prije posluživanja.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
PriloziGratinirani krumpir s keljom1:15h12345
-
PriloziPečeni krumpir s vrhnjem1:30h12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345