Zapečene mahune

Zapečene mahune

Zapečene mahune
  • Objavljeno: Srijeda, 19.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Priprema je jednostavna i brza tako da su idealne za užurbane dane.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 500 g svježih mahuna
  • 1 luk (oko 100 g)
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 g naribanog sira (Gouda, mozzarella ili neki drugi po izboru)
  • 50 g krušnih mrvica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žlica nasjeckanog peršina (po želji)

Priprema:

  1. Očistite mahune (uklonite krajeve i po želji narežite na manje komade).

  2. U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli. Dodajte mahune i kuhajte ih 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali i dalje zadrže malo hrskavosti. Ocijedite ih i ostavite sa strane.

  3. Nasjeckajte luk i češnjak na sitne komade. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriše. Dodajte ocijeđene mahune i dobro promiješajte.

  4. U zasebnoj posudi umutite jaja s kiselim vrhnjem, solju i paprom. Umiješajte smjesu jaja i vrhnja u tavu s mahunama i dobro promiješajte.

  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Smjesu od mahuna prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu za pečenje. Po vrhu ravnomjerno pospite naribani sir. Posipajte krušnim mrvicama za dodatnu hrskavost. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta ili dok sir ne postane zlatno smeđ.

  6. Nakon pečenja, izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

  7. Po želji pospite nasjeckanim peršinom prije serviranja.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti