Salata od špinata i slanine: Savršen spoj okusa i zdravlja

Salata od špinata i slanine: Savršen spoj okusa i zdravlja

Salata od špinata i slanine: Savršen spoj okusa i zdravlja
  • Objavljeno: Srijeda, 12.03.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uživajte u ovoj ukusnoj salati koja spaja najbolje od oba svijeta - zdravlje i užitak!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Salata od špinata i slanine je klasično jelo koje kombinira svježinu lisnatog povrća s bogatim okusom slanine. Ovaj recept nije samo ukusan, već i nutritivno vrijedan, čineći ga idealnim izborom za one koji žele uživati u zdravom, ali zadovoljavajućem obroku.

Zašto je ova salata zdrav izbor?

Špinat je bogat vitaminima A i C, željezom i antioksidansima. Iako slanina nije tradicionalno smatrana zdravom namirnicom, u umjerenim količinama može pružiti proteine i zadovoljavajući okus koji čini salatu ukusnijom. Kombinacija špinata i toplog preljeva pomaže u boljoj apsorpciji hranjivih tvari iz povrća.

Ova salata je odličan izbor za brz i nutritivno bogat obrok. Možete je servirati kao lagano glavno jelo ili kao prilog uz pečenu piletinu ili ribu. Eksperimentirajte s dodacima poput oraha ili sušenih brusnica za dodatnu teksturu i okus.

Sastojci

  • 200g svježeg baby špinata
  • 100g slanine, narezane na kockice
  • 2 tvrdo kuhana jaja, narezana
  • 1/4 crvenog luka, tanko narezanog
  • 50g feta sira (opcionalno)

Za preljev:

  • 3 žlice masnoće od slanine
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 1 žličica meda
  • Sol i papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

  • Kalorije: 790 kcal
  • Ugljikohidrati: 20 g
  • Masti: 65 g
  • Proteini: 40 g

Priprema

  1. U tavi na srednjoj vatri ispržite slaninu dok ne postane hrskava (oko 5-7 minuta).
  2. Izvadite slaninu iz tave i stavite je na papir da se ocijedi višak masnoće.
  3. U zdjeli pomiješajte špinat, narezani luk i jaja.
  4. Za preljev, u tavu sa slaninom dodajte 3 žlice masnoće od slanine, jabučni ocat, senf i med.
  5. Kuhajte preljev na laganoj vatri oko 2-3 minute, miješajući dok se sastojci ne sjedine.
  6. Prelijte topli preljev preko salate i nježno promiješajte.
  7. Dodajte hrskavu slaninu i, ako koristite, izmrvljeni feta sir.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti