Salata s avokadom i graškom

Salata s avokadom i graškom

Salata s avokadom i graškom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Salata obiluje proteinima, dobrim mastima i vitaminima.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 15 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Salata s avokadom i graškom savršen je izbor za one koji traže osvježavajući, hranjiv i jednostavan obrok. Kombinacija kremastog avokada, slatkog graška, svježeg špinata i hrskavog krastavca pruža bogatstvo okusa i tekstura u svakom zalogaju. Ova salata nije samo ukusna, već i prepuna vitamina, minerala i zdravih masti, što je čini idealnom za lagani ručak, večeru ili kao prilog uz glavno jelo.

Sastojci

  • 1 zreli avokado, oguljen i narezan na kockice
  • 150 g svježeg ili smrznutog graška (ako je smrznut, prethodno blanširan)
  • 100 g svježeg špinata, opranog
  • 1 srednji krastavac, narezan na tanke ploške
  • 1 mala crvena luka, sitno nasjeckana (po želji)
  • Sok od pola limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):

  • Energija: 280 kcal
  • Proteini: 6 g
  • Masti: 18 g
  • Ugljikohidrati: 22 g
  • Vlakna: 8 g
  • Prirodni šećeri: 6 g

Priprema

  1. Ako koristite smrznuti grašak, kratko ga blanširajte u kipućoj vodi (1-2 minute), zatim ocijedite i ohladite pod hladnom vodom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte grašak, špinat, krastavac i crveni luk.
  3. Dodajte narezani avokado i pažljivo promiješajte da se sastojci povežu, ali da avokado ne postane kašast.
  4. Prelijte salatu sokom od limuna i maslinovim uljem. Začinite solju i paprom po ukusu.
  5. Još jednom lagano promiješajte i poslužite odmah.

Prijedlog za serviranje

Salatu s avokadom i graškom poslužite kao lagani ručak ili uz pečeno meso i ribu kao osvježavajući prilog. Odlična je i kao dodatak na brunch stolu ili kao zdrava užina. Za dodatni vizualni efekt i okus, možete je ukrasiti sjemenkama bundeve ili pinjolima.

Dodatni savjeti

  • Za dodatnu hrskavost, dodajte malo narezanih oraha ili badema.
  • Ako volite pikantnije okuse, ubacite malo nasjeckanog svježeg peršina ili mente.
  • Salatu možete obogatiti i feta sirom ili kozjim sirom za kremastiji okus.
  • Avokado narežite neposredno prije posluživanja kako ne bi potamnio.
  • Po želji, dodajte malo balzamiko octa za dodatnu aromu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti