Cvetlinska gibanica sa sirom
Specijalitet zagorske kuhinje.
Izvor slike: Restoran hotela Trakošćan
Vrijeme pripreme: 1:30h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za tijesto
- 25 dag pšeničnog brašna
- 4 dag svježeg kvasca
- 1,5 dl mlijeka
- 12 dag šećera
- 6 dag maslaca za premazivanje
- 0,3 dag soli
Za nadjev
- 15 dag kukuruzne krupice
- 40 dag svježeg sira
- 2,5 dl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 2,5 dl mlijeka
- 0,3 dag soli
Cvetlinska gibanica je specifična vrsta gibanice koja potječe iz sela Cvetlin u Varaždinskoj županiji. Gibanica je tradicionalno jelo koje se priprema od slojeva tijesta koje se puni različitim sastojcima kao što su voće, sir ili orašasti plodovi. Odabir nadjeva ovisi o osobnim preferencijama i tradicionalnim receptima specifičnim za određena područja. Danas vam donosimo recept restorana hotela Trakošćan. Otkrijte recept u originalnom obliku: Cvetlinska gibanica
Priprema:
- Izmrvite kvas, dodajte malo brašna, žlicu šećera, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se diže.
- Preostalo brašno prosijte u posudu, posolite, dodajte dignuti kvas i umijesite tijesto. Ostavite ga pola sata na toplome.
- U međuvremenu pripremite nadjev. Na mlijeku ukuhajte kukuruznu krupicu, dodajte jaje, šećer i sol te pustite da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrdi.
- Tijesto razvucite i stavite na maslacem premazan pleh, a rubove malo podignite. Premažite nadjevom od kukuruzne krupice. Posipajte sir, sve zalijte vrhnjem pomiješanim s ostalim jajima.
- Stavite u pećnicu na 180° C oko 40 minuta. Dobar vam tek!
Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.
Izvor:
Okusi
hrvatske
tradicije
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
Tradicionalna jelaKnedle od marelica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaBučnica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaPileći ajngemahtec1 h12345
-
Tradicionalna jelaKvargli12345
-
Tradicionalna jelaPohani picek1:30h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345