Cvetlinska gibanica sa sirom

Cvetlinska gibanica sa sirom

Cvetlinska gibanica sa sirom
  • Objavljeno: Subota, 28.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Specijalitet zagorske kuhinje.
Izvor slike: Restoran hotela Trakošćan
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za tijesto

  • 25 dag pšeničnog brašna
  • 4 dag svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 12 dag šećera
  • 6 dag maslaca za premazivanje
  • 0,3 dag soli


Za nadjev

  • 15 dag kukuruzne krupice
  • 40 dag svježeg sira
  • 2,5 dl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2,5 dl mlijeka
  • 0,3 dag soli

Cvetlinska gibanica je specifična vrsta gibanice koja potječe iz sela Cvetlin u Varaždinskoj županiji. Gibanica je tradicionalno jelo koje se priprema od slojeva tijesta koje se puni različitim sastojcima kao što su voće, sir ili orašasti plodovi. Odabir nadjeva ovisi o osobnim preferencijama i tradicionalnim receptima specifičnim za određena područja. Danas vam donosimo recept restorana hotela Trakošćan. Otkrijte recept u originalnom obliku: Cvetlinska gibanica

Priprema:

  1. Izmrvite kvas, dodajte malo brašna, žlicu šećera, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se diže.
  2. Preostalo brašno prosijte u posudu, posolite, dodajte dignuti kvas i umijesite tijesto. Ostavite ga pola sata na toplome.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Na mlijeku ukuhajte kukuruznu krupicu, dodajte jaje, šećer i sol te pustite da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrdi.
  4. Tijesto razvucite i stavite na maslacem premazan pleh, a rubove malo podignite. Premažite nadjevom od kukuruzne krupice. Posipajte sir, sve zalijte vrhnjem pomiješanim s ostalim jajima.
  5. Stavite u pećnicu na 180° C oko 40 minuta. Dobar vam tek!

Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti