Kvargli

Kvargli

Kvargli
  • Objavljeno: Srijeda, 26.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bjelovarski kvargl je 25. hrvatski proizvod koji je dobio europsku oznaku zemljopisnog podrijetla.
Izvor slike: Okusi hrvatske tradicije
Vrijeme pripreme: Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 1,5 kg svježeg kravljeg sira
  • sol
  • crvena paprika u prahu (slatka i/ili ljuta)
  • češnjak po želji

Kvargl je tradicionalni sir bjelovarskog kraja u obliku stošca. Priprema mu je jednostavna i suši se na dimu ili zraku, a posebna receptura ovog tradicionalnog specijaliteta ima porijeklo iz Austro-Ugarske. Bjelovarski kvargl je upisan u europski registar proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog podrijetla te je, nakon Paškog, naš drugi zaštićeni sir. Otkrijte recept u originalnom obliku: Kvargl

Priprema

U svježi sir dodajte sol i crvenu papriku koja može biti slatka ili ljuta, a možete dodati i obje vrste zajedno, ovisno kako volite. Ako želite, dodajte i malo usitnjenog češnjaka. Sve dobro izmiješajte, oblikujte stošce koje zatim složite na rešeto, prekrijte gazom i sušite na zraku 2 dana. Od 1,5 kg svježeg sira dobit ćete oko 6 kvargla. Možete ih sušiti i na dimu. Poslužite ih uz hladni narezak kao predjelo.

Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti