Kvargli
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 1,5 kg svježeg kravljeg sira
- sol
- crvena paprika u prahu (slatka i/ili ljuta)
- češnjak po želji
Kvargl je tradicionalni sir bjelovarskog kraja u obliku stošca. Priprema mu je jednostavna i suši se na dimu ili zraku, a posebna receptura ovog tradicionalnog specijaliteta ima porijeklo iz Austro-Ugarske. Bjelovarski kvargl je upisan u europski registar proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog podrijetla te je, nakon Paškog, naš drugi zaštićeni sir. Otkrijte recept u originalnom obliku: Kvargl
Priprema
U svježi sir dodajte sol i crvenu papriku koja može biti slatka ili ljuta, a možete dodati i obje vrste zajedno, ovisno kako volite. Ako želite, dodajte i malo usitnjenog češnjaka. Sve dobro izmiješajte, oblikujte stošce koje zatim složite na rešeto, prekrijte gazom i sušite na zraku 2 dana. Od 1,5 kg svježeg sira dobit ćete oko 6 kvargla. Možete ih sušiti i na dimu. Poslužite ih uz hladni narezak kao predjelo.
Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.
Vezani recepti
-
-
Tradicionalna jelaKnedle od marelica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaCvetlinska gibanica sa sirom1:30h12345
-
Tradicionalna jelaBučnica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaPileći ajngemahtec1 h12345
-
Tradicionalna jelaPohani picek1:30h12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti