Prisiljeno zelje s mesom

Prisiljeno zelje s mesom

Prisiljeno zelje s mesom
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovo varivo nudi mogućnost prilagodbe prema ukusu - možete dodati razne začine ili koristiti različite vrste mesa.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 1 glavica bijelog zelja (oko 800 g)
  • 500 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina ili miješano)
  • 2 glavice luka (oko 200 g)
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g riže
  • 2 mrkve (oko 150 g)
  • 2 žlice ulja (oko 20 ml)
  • 2 žlice koncentrata rajčice (oko 40 g)
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice suhog timijana
  • 500 ml mesnog temeljca ili vode

Prisiljeno zelje s mesom se često priprema u hrvatskim kuhinjama, osobito u hladnijim mjesecima kada su nam potrebna zasitna i hranjiva jela. Odlična je opcija kada želite pripremiti ručak za sutra jer je još bolji kada odstoji dan ili dva. Također, idealan je način da unesete malo tradicije u svakodnevne obroke. 

 


Priprema

  1. Operite zelje i narežite na tanke trakice. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite. Mrkvu ogulite i naribajte na krupni ribež.
  2. U većoj tavi ili loncu zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, 5-7 minuta. Dodajte češnjak i kratko pirjajte dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
  3. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju, uz stalno miješanje da se meso ravnomjerno zapeče, oko 10 minuta.
  4. U tavu s mesom dodajte naribanu mrkvu, slatku mljevenu papriku i koncentrat rajčice te dobro promiješajte. Dodajte narezano zelje i pirjajte dok zelje ne uvene, oko 10 minuta.
  5. Dodajte rižu, lovorov list, timijan, sol i papar te sve dobro promiješajte.
  6. Ulijte mesni temeljac ili vodu u tavu i pustite da zavrije. Smanjite vatru na lagano i kuhajte poklopljeno 30-40 minuta, dok riža i zelje ne omekšaju, a okusi se sjedine. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još malo tekućine.
  7. Poslužite toplo, uz svježi kruh ili krumpir po želji.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti