Prisiljeno zelje s mesom
Ovo varivo nudi mogućnost prilagodbe prema ukusu - možete dodati razne začine ili koristiti različite vrste mesa.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 1 glavica bijelog zelja (oko 800 g)
- 500 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina ili miješano)
- 2 glavice luka (oko 200 g)
- 3 češnja češnjaka
- 200 g riže
- 2 mrkve (oko 150 g)
- 2 žlice ulja (oko 20 ml)
- 2 žlice koncentrata rajčice (oko 40 g)
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 lovorov list
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice suhog timijana
- 500 ml mesnog temeljca ili vode
Prisiljeno zelje s mesom se često priprema u hrvatskim kuhinjama, osobito u hladnijim mjesecima kada su nam potrebna zasitna i hranjiva jela. Odlična je opcija kada želite pripremiti ručak za sutra jer je još bolji kada odstoji dan ili dva. Također, idealan je način da unesete malo tradicije u svakodnevne obroke.
Priprema
- Operite zelje i narežite na tanke trakice. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite. Mrkvu ogulite i naribajte na krupni ribež.
- U većoj tavi ili loncu zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, 5-7 minuta. Dodajte češnjak i kratko pirjajte dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
- Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju, uz stalno miješanje da se meso ravnomjerno zapeče, oko 10 minuta.
- U tavu s mesom dodajte naribanu mrkvu, slatku mljevenu papriku i koncentrat rajčice te dobro promiješajte. Dodajte narezano zelje i pirjajte dok zelje ne uvene, oko 10 minuta.
- Dodajte rižu, lovorov list, timijan, sol i papar te sve dobro promiješajte.
- Ulijte mesni temeljac ili vodu u tavu i pustite da zavrije. Smanjite vatru na lagano i kuhajte poklopljeno 30-40 minuta, dok riža i zelje ne omekšaju, a okusi se sjedine. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još malo tekućine.
- Poslužite toplo, uz svježi kruh ili krumpir po želji.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
Tradicionalna jelaZlevanka45 min12345
-
Tradicionalna jelaPileći ajngemahtec1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti