Rudarska greblica
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za tijesto:
- 40 dag brašna, glatkog
- 1 jušna žlica svinjske masti
- 2 dl domaćeg vrhnja
- prstohvat soli
- 1 žutanjak
- malo kvasca (na vrh noža)
Za nadjev:
- 1 ocijeđeni domaći kravlji sir
- 1 bjelanjak
- 2 cijela jaja
- soli po želji
- kosani špinat (sirovi, prvo ga malo posolite i iscijedite da ne bude mokrar te listiće stavite u smjesu za nadjev)
Rudarska greblica je jelo karakteristično za grad Samobor i okolicu. Ime je dobilo jer potječe iz sela Rude, a ondje su je rudari jeli tijekom svog višesatnog napornog rada u obližnjem rudniku. Greblica je vrsta tanke gibanice sa nadjevom od slanog sira i 29. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. Otkrijte recept u originalnom obliku: Rudarska greblica
Priprema
Umijesite sve sastojke za tijesto pa ga poklopite loncem da se odmori (jedan dan ili minimalno jedan sat prije pripreme i u najlonskoj vrećici da se ne napravi kora).
Dok tijesto odmara, napravite nadjev (sirenje) i dobro ga izmiješajte. Razvaljajte tijesto na stolu. Posudu za pečenje namažite mašću. Stavite tijesto u nju tako da gornji dio viri sa strane te namažite sirenje po donjem dijelu, a zatim poklopite s gornjim dijelom tijesta i zavrnite rubove. Premažite domaćim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje.
Pecite na 180 stupnjeva, 20 do 25 minuta, pustite da se malo ohladi i uživajte u greblici. Dobar tek!
Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.
Vezani recepti
-
-
Tradicionalna jelaKnedle od marelica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaCvetlinska gibanica sa sirom1:30h12345
-
Tradicionalna jelaBučnica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaPileći ajngemahtec1 h12345
-
Tradicionalna jelaKvargli12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti