Rudarska greblica

Rudarska greblica

Rudarska greblica
  • Objavljeno: Srijeda, 12.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj specijalitet je porijeklom iz Ruda, sela pokraj Samobora, po kojem je i dobio svoje ime.
Izvor slike: Okusi hrvatske tradicije
Vrijeme pripreme: 1:20h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za tijesto:

  • 40 dag brašna, glatkog
  • 1 jušna žlica svinjske masti
  • 2 dl domaćeg vrhnja
  • prstohvat soli
  • 1 žutanjak
  • malo kvasca (na vrh noža)


Za nadjev:

  • 1 ocijeđeni domaći kravlji sir
  • 1 bjelanjak
  • 2 cijela jaja
  • soli po želji
  • kosani špinat  (sirovi, prvo ga malo posolite i iscijedite da ne bude mokrar te listiće stavite u smjesu za nadjev)
     

Rudarska greblica je jelo karakteristično za grad Samobor i okolicu. Ime je dobilo jer potječe iz sela Rude, a ondje su je rudari jeli tijekom svog višesatnog napornog rada u obližnjem rudniku. Greblica je vrsta tanke gibanice sa nadjevom od slanog sira i 29. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. Otkrijte recept u originalnom obliku: Rudarska greblica

Priprema

Umijesite sve sastojke za tijesto pa ga poklopite loncem da se odmori (jedan dan ili minimalno jedan sat prije pripreme i u najlonskoj vrećici da se ne napravi kora).

Dok tijesto odmara, napravite nadjev (sirenje) i dobro ga izmiješajte. Razvaljajte tijesto na stolu. Posudu za pečenje namažite mašću. Stavite tijesto u nju tako da gornji dio viri sa strane te namažite sirenje po donjem dijelu, a zatim poklopite s gornjim dijelom tijesta i zavrnite rubove. Premažite domaćim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje.

Pecite na 180 stupnjeva, 20 do 25 minuta, pustite da se malo ohladi i uživajte u greblici. Dobar tek!

Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti