Špek fileki (tripice)

Špek fileki (tripice)

Špek fileki (tripice)
  • Objavljeno: Subota, 17.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Špek fileki ili tripice jedno su od onih jela koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Izvor slike: Okusi hrvatske tradicije
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 500 g tripica
  • povrće za juhu
  • lovorov list
  • papar u zrnu
  • špek
  • 100 g hamburgera
  • 2-3 srednja luka
  • 4 češnjeva češnjaka
  • mljevena crvena paprika
  • 1 žlica brašna
  • 1,5 žlica koncentrata rajčice
  • sol

Ili ih obožavaju ili ih uopće ne podnose - špek fileki nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ljubitelji tradicionalne kuhinje uglavnom se svrstavaju u prvu skupinu i zaista uživaju u kombinaciji tripica i pikantnog umaka s rajčicom i lukom. Otkrijte recept u originalnom obliku: Špek fileki

Priprema

Tripice skuhajte u vodi u koju ste dodali i sol, lovor, zrna papra i povrće. Kad su tripice kuhane ih procijedite, a vodu u kojoj su se kuhale nemojte baciti. Kuhano povrće pretvorite u kašu vilicom ili štapnim mikserom.

U loncu na masti popržite na kockice narezan hamburger. Dok otpusti masnoću mu dodajte nasjeckani luk, a zatim i narezani češnjak. Nakon što luk i češnjak omekšaju im dodajte kašu od povrća i na kockice narezani špek te sve zajedno pomiješajte i popržite. Dodajte mljevenu papriku, brašno i koncentrat rajčice. Miješajte dalje kako bi dobili zapršku. Svemu dodajte ocijeđene tripice te ih umiješajte u dobivenu zapršku, a na kraju dodajte vodu u kojoj su se kuhale tako da ih pokrijete. Kuhajte do željene gustoće i mekoće te po potrebi dodajte soli i papra. Dobar tek!

Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti