Zlevanka sa špinatom
Špinat je niskokaloričan, bogat je vitaminima i mineralima tako da je savršen dodatak klasičnoj zlevanki.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 50 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo koje mnogi vole zbog svoje jednostavne pripreme i bogatog okusa. U ovom receptu se zlevanka radi sa špinatom tako da ako ste ljubitelji špinata, ovo je idealan obrok za vas. Zlevanka je najbolja uz kiselo vrhnje ili salatu, a možete je poslužiti na obiteljskim okupljanjima ili kada vam dolaze gosti.
Sastojci
- 200 g svježeg špinata
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- 2 jaja
- 200 ml jogurta
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 čajna žličica soli
- 50 g kiselog vrhnja (po želji)
- 1 češanj češnjaka (po želji)
- maslac ili ulje za podmazivanje pleha
Priprema
- Operite špinat i blanširajte ga u kipućoj vodi 1-2 minute, dok ne omekša. Ocijedite špinat i nasjeckajte ga na sitno. Ako volite, možete dodati nasjeckani češnjak kako bi pojačali okus.
- U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, jogurt, mlijeko i ulje dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Polako dodajte mokre sastojke u smjesu suhih sastojaka i dobro izmiješajte da dobijete glatko tijesto. Zatim umiješajte nasjeckani špinat.
- Podmažite pleh maslacem ili uljem. Izlijte smjesu u pleh i poravnajte je.
- Ako želite, možete na vrh zlevanke dodati nekoliko žlica kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost.
- Pecite zlevanku u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 35-40 minuta, ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju i dok čačkalica ne izađe suha iz sredine.
- Ohladite je nekoliko minuta prije rezanja i posluživanja. Možete je poslužiti uz kiselo vrhnje ili neku laganu salatu.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
Tradicionalna jelaZlevanka45 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti