Grašak s noklicama i piletinom

Grašak s noklicama i piletinom

Grašak s noklicama i piletinom
  • Objavljeno: Utorak, 19.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uživajte u savršenom spoju okusa s ovim ukusnim graškom i piletinom s noklicama – idealno za obiteljske obroke!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Grašak s noklicama i piletinom je omiljeni klasik koji se generacijama priprema u mnogim domaćinstvima. Grašak je bogat biljnim proteinima i vlaknima, što ga čini izvrsnim izvorom hranjivih tvari. Noklice, napravljene od jaja i brašna, dodaju jelu specifičan teksturni ugođaj, dok piletina pridonosi visokoj razini proteina i mekanih, sočnih komada mesa. Kombinacija ovih sastojaka stvara jelo koje nije samo ukusno već i hranjivo.

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 300 g mladog graška
  • 400 g pilećih prsiju bez kože i kosti
  • 2 mrkve
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 žlice ulja
  • Za noklice: 1 jaje, 4 žličice brašna, prstohvat soli
  • Sol i papar po ukusu
  • Pileći temeljac ili voda za kuhanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):

  • Energija: 420 kcal
  • Proteini: 35 g
  • Masti: 20 g
  • Ugljikohidrati: 30 g
  • Vlakna: 5 g
  • Prirodni šećeri: 5 g

Priprema

  1. Priprema mesa i povrća: Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne komadiće. Piletinu narežite na kockice. U lonac dodajte ulje i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte češnjak, mrkvu i piletinu te kratko popržite.
  2. Dodajte grašak i temeljac: Dodajte grašak i zalijte temeljcem ili vodom. Kuhajte na srednjoj vatri oko 20-25 minuta dok grašak ne omekša.
  3. Priprema noklica: U zdjelicu razbiti jaje, dodati sol i brašno te dobro umiješati. Smjesa treba biti glatka i gušća nego za palačinke.
  4. Kuhanje noklica: Grabite smjesu za noklice žličicom i spuštajte u kipuće varivo. Kuhajte još 5-7 minuta dok noklice ne isplivaju na površinu.

Prijedlog za serviranje

Poslužite jelo toplo, posuto svježim peršinom ili paprom. Savršeno je za hladnije dane kao topli obrok koji će oduševiti cijelu obitelj.

Dodatni savjeti

  • Ako želite slabiji okus graška, smanjite njegovu količinu ili koristite zamrznuti grašak koji je manje intenzivan.
  • Noklice se mogu pripremiti i od drugih vrsta brašna ili dodati malo praška za pecivo za lakše kuhanje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti