Ričet ili grah s ječmom
Iako će vam trebati oko 2 sata za pripremu, vrijeme aktivnog rada traje manje od 30 minuta.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 2 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 300 g suhog graha (prethodno namočenog preko noći)
- 100 g ječma
- 1 veći luk (oko 150 g), sitno nasjeckan
- 2 mrkve (oko 150 g), nasjeckane na kockice
- 2 krumpira (oko 300 g), nasjeckana na kockice
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 veza peršina (oko 20 g), sitno nasjeckana
- 1 lovorov list
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 2 žlice koncentrata rajčice (oko 40 g)
- 1 litra povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2-3 žlice ulja
- sol i papar po ukusu
Ričet, poznat i kao grah s ječmom, je tradicionalno jelo koje je idealno pripremati u hladnijim mjesecima. Osim što je izuzetno hranjiv, ričet je i vrlo prilagodljiv - možete dodati različite vrste povrća ili začina prema vlastitom ukusu. Najbolje ga je poslužiti uz domaći kruh, čime ćete dodatno obogatiti njegov okus.
Priprema
- Suhi grah namočite u vodi preko noći. Nakon toga, ocijedite i operite. Ječam isperite pod hladnom vodom.
- U velikoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i papriku, pa pržite još 2 minute. Dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte.
- U posudu dodajte prethodno namočeni grah, ječam, nasjeckane mrkve i krumpir. Promiješajte. Dodajte lovorov list, nasjeckani peršin, temeljac, sol i papar. Povećajte vatru do ključanja, a zatim smanjite na srednje nisku temperaturu. Pokrijte posudu i kuhajte 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok grah i ječam ne omekšaju.
- Po potrebi dodajte još malo vode ili temeljca ako je potrebno da se jelo ne bi presušilo. Pred kraj kuhanja, prilagodite začine po ukusu.
- Poslužite vruće, uz krišku kruha ako želite.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
VarivaGulaš od piletine, kukuruza i graha s avokadom45 min12345
-
VarivaJuneći gulaš s mahunama1:30h12345
-
VarivaVarivo od poriluka45 min12345
-
VarivaVarivo od kelja s batatom45 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345