Varivo od poriluka

Jednostavno je za pripremu, ali i pristupačno jer će vam trebati osnovni sastojci koje vjerojatno imate u kuhinji.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Poriluk je odličan izvor vitamina i minerala, poput vitamina K, A i folne kiseline. Kada se kombinira s drugim povrćem, postaje hranjivo i ukusno jelo, idealno za svakodnevnu prehranu. Ovaj recept za varivo od poriluka je zdrav i jednostavan za pripremu, savršen za brzi obrok.
Sastojci
- 3 poriluka
- 2 mrkve
- 3 krumpira
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat majčine dušice
Poriluk varivo je jelo koje se često priprema u hrvatskim kuhinjama, posebno tijekom hladnijih mjeseci. Idealno je za one koji žele lagani i brzi ručak. Poriluk je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima tako da je ovo odlična opcija za zdravi ručak.
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g)
- Energija: 180 kcal
- Proteini: 4 g
- Masti: 6 g
- Ugljikohidrati: 25 g
- Vlakna: 5 g
- Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
- Poriluk očistite i narežite na kolutiće, pa ga dobro operite pod mlazom vode. Mrkvu, krumpir i luk očistite i nasjeckajte.
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša.
- Dodajte mrkvu, krumpir i češnjak. Dinstajte još 10 minuta uz povremeno dodavanje vode.
- Ubacite poriluk u lonac i sve zajedno dinstajte oko 2-3 minute. Dolijte povrtni temeljac da prekrije sve sastojke.
- Dodajte sol, papar i majčinu dušicu. Pustite da se varivo kuha oko 30 minuta dok krumpir ne omekša.
- Provjerite jesu li krumpiri kuhani te ako jesu, za kraj dodajte sitno nasjeckan češnjak i malo papra
Prijedlog za serviranje
Poslužite varivo od poriluka toplim, uz svježi kruh ili pečeni krumpir. Za dodatni okus, možete posuti svježim peršinom.
Dodatni savjeti
- Za intenzivniji okus, dodajte malo crvene paprike tijekom dinstanja povrća.
- Ako želite laganiju verziju, zamijenite povrtni temeljac s vodom.
- Jelo možete pripremati unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
VarivaVarivo od kelja s batatom45 min12345
-
VarivaRičet ili grah s ječmom2 h12345
-
VarivaGulaš od piletine, kukuruza i graha s avokadom45 min12345
-
VarivaVarivo od slanutka s kobasicom45 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345