Domaći ajvar

Sami pripremite ovu tradicionalnu jesensku poslasticu kojoj malo tko može odoljeti!

Sastojci

  • 5 kg paprike
  • 2,5 kg patlidžana
  • 7,5 dcl ulja
  • 5 do 10 feferona (ovisno želite li blagi ili ljuti ajvar)
  • 0,5 l alkoholnog octa
  • 2,5 l vode
  • 3 žlice soli
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica papra u zrnu

Priprema domaćeg ajvara

  1. Patlidžane i paprike dobro operite. Paprike očistite od sjemenki i zajedno s patlidžanima narežite na kockice.
  2. U hladnu vodu stavite ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda prokuha ubacite paprike i patlidžane izrezane na kockice. Pustite da prokuha. Kada se paprika i patlidžani skuhaju izvadite ih van.
  3. Sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone. Zagrijte ulje i kuhajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
  4. Ulijevajte ajvar u vruće staklenke i ostavite u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se ohladi na vrh ajvara ulijte malo ulja, zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnon mjestu.

POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali