Domaći ajvar
- Objavljeno: Utorak, 14.09.2021.
Sami pripremite ovu tradicionalnu jesensku poslasticu kojoj malo tko može odoljeti!
Sastojci
- 5 kg paprike
- 2,5 kg patlidžana
- 7,5 dcl ulja
- 5 do 10 feferona (ovisno želite li blagi ili ljuti ajvar)
- 0,5 l alkoholnog octa
- 2,5 l vode
- 3 žlice soli
- 3 žlice šećera
- 1 žlica papra u zrnu
Priprema domaćeg ajvara
- Patlidžane i paprike dobro operite. Paprike očistite od sjemenki i zajedno s patlidžanima narežite na kockice.
- U hladnu vodu stavite ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda prokuha ubacite paprike i patlidžane izrezane na kockice. Pustite da prokuha. Kada se paprika i patlidžani skuhaju izvadite ih van.
- Sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone. Zagrijte ulje i kuhajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
- Ulijevajte ajvar u vruće staklenke i ostavite u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se ohladi na vrh ajvara ulijte malo ulja, zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnon mjestu.