Domaći njoki od cvjetače
- Objavljeno: Utorak, 22.03.2022.
Sastojci
- 1 srednja glavica cvjetače
- 100 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica soli
- maslinovo ulje
Priprema domaćih njoka od cvjetače
1. Cvjetaču operite, očistite i narežite na cvjetove. Stavite kuhati u kipuću vodu oko 5-8 minuta, odnosno dok ne omekša.
2. Procijedite cvjetaču i stavite ga na papirnati ručnik dok se ne ohladi. Zatim istisnite višak vode iz cvjetače, što je više moguće.
3. Stavite cvjetaču u električnu sjeckalicu, dodajte sol i brašno. Uključite sjeckalicu na laganu brzinu i sjeckajte dok ne dobijete glatku kompaktnu smjesu, nalik klasičnom tijestu. Smjesa bi trebala biti blago ljepljiva, ali ako vam se čini da je previše ljepljiva slobodno dodajte još brašna.
4. Smjesu stavite na pobrašnjenu površinu i razrežite na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u oblik tanje trake i izrežite njoke otprilike jednake veličine.
5. Prije posluživanja njoke lagano zapecite u tavici s malo maslinovog ulja, dok ne poprime zlatno smeđu boju.
6. Poslužite uz omiljeni umak.
Cvjetača je zamjena za sve, od riže do tijesta za pizzu. Možete je peći, kuhati, samljeti i dodavati jelima kako biste povećali unos povrća. Može se dodati i u smoothie, povećat će unos vlakana i osjećaj sitosti, bez da puno promjeni okus. Također je dobar izvor vitamina C, K i folata.
Vezani sadržaj:
Saznajte koje su namirnice koje sagorijevaju višak sala na trbuhu!
Otkrijte koje voće i povrće pomaže zadržati sitost satima!
Provjerite zbog koje hrane će vam znoj još više smrdjeti!