Domaći sirarcha umak
- Objavljeno: Četvrtak, 18.03.2021.
Sastojci
- 400 g jalapeño papričica
- 200 g serrano papričica
- 4 režnja češnjaka
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica soli
- 80 ml vode
- 118 ml alkoholnog octa
Priprema domaćeg sirarcha umaka
1. Nasjeckajte jalapeño i serrano papričice, ali tako da zadržite sjemenke i membranu. Stavite ih u blender te dodajte češnjak, smeđi šećer, sol i vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Prebacite smjesu u veliku čistu staklenku. Pokrijte plastičnom folijom te ostavite na hladno i tamno mjesto tijekom. Svaki dan promiješajte smjesu i pritom sastružite umak koji se hvata na stijenkama. Nakon miješanja ponovno zamotajte čistom folijom te vratite na tamno i hladno mjesto. Smjesa će postati puna mjehurića.
3. Nakon 3 do 5 dana, fermentiranu smjesu stavite u blender i dodajte ocat te blendajte dok ne postane glatko.
4. Zatim smjesu procijedite u lonac kroz sitno mrežasto cjedilo, ali tako da što više pulpe pogurate kroz cjedilo. Preostalu pulpu i sjemenke bacite.
5. Lonac sa smjesom stavite na laganu vatru često miješajući dok ne zakuha. Zatim kuhajte oko 5 do 10 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Uzmite u obzir da će se smjesa još dodatno zgusnuti za vrijeme hlađenja.
6. Maknite lonac s vatre i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Premjestite u staklene boce, hermetički zatvorite i pospremite u hladnjak.