Domaći sirarcha umak

Jedan od najpoznatijih ljutih umaka na svijetu možete pripremiti kod kuće. Samo je potrebno malo strpljenja dok umak fermentira.

Sastojci

  • 400 g jalapeño papričica 
  • 200 g serrano papričica
  • 4 režnja češnjaka 
  • 3 žlice smeđeg šećera 
  • 1 žlica soli 
  • 80 ml vode 
  • 118 ml alkoholnog octa 

Priprema domaćeg sirarcha umaka

1. Nasjeckajte jalapeño i serrano papričice, ali tako da zadržite sjemenke i membranu. Stavite ih u blender te dodajte češnjak, smeđi šećer, sol i vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

2. Prebacite smjesu u veliku čistu staklenku. Pokrijte plastičnom folijom te ostavite na hladno i tamno mjesto tijekom. Svaki dan promiješajte smjesu i pritom sastružite umak koji se hvata na stijenkama. Nakon miješanja ponovno zamotajte čistom folijom te vratite na tamno i hladno mjesto. Smjesa će postati puna mjehurića.

3. Nakon 3 do 5 dana, fermentiranu smjesu stavite u blender i dodajte ocat te blendajte dok ne postane glatko.

4. Zatim smjesu procijedite u lonac kroz sitno mrežasto cjedilo, ali tako da što više pulpe pogurate kroz cjedilo. Preostalu pulpu i sjemenke bacite.

5. Lonac sa smjesom stavite na laganu vatru često miješajući dok ne zakuha. Zatim kuhajte oko 5 do 10 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Uzmite u obzir da će se smjesa još dodatno zgusnuti za vrijeme hlađenja.

6. Maknite lonac s vatre i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Premjestite u staklene boce, hermetički zatvorite i pospremite u hladnjak.


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali