Galette s tikvicama, rajčicom i sirom

Galette s tikvicama, rajčicom i sirom

Galette s tikvicama, rajčicom i sirom
  • Objavljeno: Subota, 22.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Možete ga poslužiti kao glavno jelo, prilog ili kao međuobrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice hladne vode

Za nadjev:

  • 1 srednja tikvica (oko 200 g), narezana na tanke ploške
  • 2 srednje rajčice (oko 200 g), narezane na tanke ploške
  • 150 g svježeg sira (feta, ricotta ili neki drugi sir po želji)
  • 50 g ribanog parmezana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog origana
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu koja podsjeća na krupne mrvice. Dodajte jaje i hladnu vodu, malo po malo, i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  2. Narezane tikvice i rajčice posolite i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta kako bi ispustili višak tekućine. Nakon toga ih nježno osušite papirnatim ručnikom. U zdjelici pomiješajte svježi sir, ribani parmezan, maslinovo ulje, origano, sol i papar.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug promjera oko 30 cm. Tijesto prenesite na papir za pečenje postavljen na pleh. Ravnomjerno rasporedite smjesu sira po sredini tijesta, ostavljajući rub od oko 5 cm slobodnim. Na smjesu sira poslažite ploške tikvica i rajčica, naizmjenično. Preklopite slobodne rubove tijesta preko nadjeva, formirajući rustikalni rub.
  4. Pecite galette u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a nadjev ne bude pečen.
  5. Ostavite galette da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.
  6. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, uz zelenu salatu po želji.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti