Patlidžan s parmezanom i mozzarellom
- Objavljeno: Utorak, 09.08.2022.
Sastojci
- 4 patlidžana
- 2 jaja
- 70 gr krušnih mrvica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 gr ribanog parmezana
- 400 ml passate ili sjeckane rajčice
- 2 protisnuta režnja češnjaka
- listići bosiljka
- 450 g mozzarelle narezane na kriške
- sol
- papar
- malo šećera
Priprema patlidžana s parmezanom i mozzarellom
1. Operite i osušite patlidžan te narežite na ploške po dužini ili kolutove. Svaku plošku dobro posolite s obje strane, stavite na tanjur i ostavite sa strane 30 do 45 minuta da puste tekućinu. Nakon toga dobro osušite svaku plošku, a po želji ih možete oprati i zatim osušiti papirnatim ručnikom.
2. Jaja lagano umutite pjenjačom u zdjelici, a u drugu zdjelicu stavite krušne mrvice. Svaku plošku patlidžana dobro umočite u jaja i zatim uvaljajte u mrvice.
3. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite patlidžan oko 4 minute sa svake strane. Zatim ih stavite na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
4. Za pripremu umaka pomiješajte passatu ili sjeckanu rajčicu, češnjak, natrgane listiće bosiljka, sol, papar i malo šećera. Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući dok umak ne zgusne.
5. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U vatrostalnu posudu ulijte četvrtinu umaka i na to poredajte ploške patlidžana dok ne pokrijete dno. Na patlidžan poredajte kriške mozarelle i posipajte parmezanom. Ponovite postupak s novim slojem dok ne iskoristite sve pripremljene sastojke. Na vrh stavite ostatak mozarelle i ribanog parmezana.
6. Pecite u pećnici oko 40 minuta.
7. Nakon što je gotovo na vrh stavite listiće bosiljka.
Patlidžani su odličan izvor antioksidanata koji štite tijelo od niza različitih bolesti i poremećaja. Sadrže vitamin C, koji jača imunološki sustav i potiče oslobađanje bijelih krvnih stanica. Odličan su izvor mangana, prirodnog antioksidanta i esencijalnog minerala.
Vezani sadržaj:
- Krem juha od patlidžana
- Zašto trebate jesti više patlidžana?
- Tjestenina s umakom od patlidžana i rajčice