Pohani patlidžan s umakom od vrhnja ili jogurta
Pohani je patlidžan odlična zamjena za meso ili ukusan međuobrok u kombinaciji s umakom od vrhnja ili jogurta i češnjaka.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za pohane patlidžane:
- 1 veliki patlidžan (oko 500 grama)
- 2 jaja
- 120 grama brašna
- 120 grama krušnih mrvica
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- ulje za prženje
Za umak:
- 1 šalica vrhnja ili grčkog jogurta
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (ili drugog začinskog bilja po želji)
Patlidžani su popularna mediteranska namirnica ljetne sezone i iako se mogu dodavati u rižota, miksati u krem juhe ili peći u složencima, varijanta u kojoj se pohaju je zasigurno jedna od najpoznatijih. Pohanim patlidžanima smo u ovom receptu dodali i ukusan umak od vrhnja ili grčkog jogurta s češnjakom koji će savršeno upotpuniti doživljaj ovog jela, koje uz dodatak priloga od riže ili s pire krumpirom može postati i potpuni ručak ili večera.
Priprema
Pohani patlidžan:
- Patlidžan narežite na kolutove.
- Posolite ih i ostavite da odstoje 15-20 minuta.
- Pripremite tri zdjele: u prvu stavite brašno, u drugu razmutite jaja s mlijekom, a u treću stavite krušne mrvice.
- Osušite kolutove patlidžana papirnatim ručnikom.
- Svaki kolut prvo umočite u brašno, zatim u jaja s mlijekom, pa u krušne mrvice.
- Kolutove pržite u zagrijanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi.
- Izvadite ih i stavite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
Umak od vrhnja ili jogurta:
- Pomiješajte vrhnje ili jogurt s limunovim sokom, nasjeckanim češnjakom, solju i paprom.
- Dodajte nasjeckani peršin ili drugo začinsko bilje po želji.
- Dobro promiješajte sve sastojke i poslužite umak uz patlidžane.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti