Proteinski muffini s jajima, gljivama i keljom – zdrava i zasitna užina
- Objavljeno: Srijeda, 10.02.2021.
Otkrijte recept za proteinske muffine s jajima, gljivama i keljom – savršen obrok bogat proteinima i vlaknima.
Sastojci
Za 6 muffina:
- 4 jaja
- 100 g kelja (nasjeckanog)
- 100 g gljiva (šampinjoni ili bukovače)
- 50 g feta sira (ili mozzarelle)
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Sol i papar po ukusu
- 1 žlica maslinovog ulja
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti izračunate su za jedan muffin (približno 80 g):
- Kalorije: 120 kcal
- Proteini: 10 g
- Ugljikohidrati: 4 g
- Masti: 7 g
- Vlakna: 2 g
- Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima K i C, dok jaja i gljive pružaju visok sadržaj proteina i minerala poput željeza i selena.
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 °C i namažite kalup za muffine s malo maslinovog ulja.
- Kelj operite, odstranite tvrde stabljike i sitno nasjeckajte.
- Gljive narežite na tanke ploške i kratko ih popržite na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
- U zdjeli umutite jaja, dodajte grčki jogurt, prašak za pecivo, sol i papar.
- Umiješajte nasjeckani kelj, popržene gljive i izmrvljeni feta sir.
- Smjesu rasporedite u kalupe za muffine, puneći ih do 3/4 visine.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta dok muffini ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne postanu čvrsti.
Prijedlog za serviranje
Ovi proteinski muffini izvrsni su sami za sebe, ali možete ih poslužiti uz svježu salatu, avokado ili domaći umak od jogurta. Također, odlično se slažu uz integralni tost za još zasitniji obrok.
Dodatni savjeti
- Muffini su odlični za meal prep – čuvajte ih u hladnjaku do 3 dana ili zamrznite za kasnije.
- Po želji možete dodati i nasjeckanu papriku, tikvice ili dimljeni losos za dodatne nutrijente.
- Za vegansku verziju zamijenite jaja s lanenim jajima i koristite biljni sir.
Vezani sadržaj:
- Gratinirani krumpir s keljom – kremasti i hrskavi složenac za svaku priliku
- Hrskavi čips od kelja – zdravija alternativa klasičnim grickalicama