Rižoto s gljivama
- Objavljeno: Ponedjeljak, 11.01.2021.
Ovo klasično, a fantastično i jednostavno jelo gotovo je za tren.
Sastojci
- 1 luk
- 2 velike žlice maslinovog ulja
- 450 g gljiva (narezanih)
- 350 g riže
- 150 ml suhog bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- 25 g maslaca
- 3 žlice parmezana (svježe naribanog)
Priprema rižota s gljivama
- Na laganoj vatri dinstajte luk na maslinovom ulju 10-ak minuta dok ne bude mekan i karameliziran.
- Pojačajte vatru i dodajte gljive. Pričekajte 3-4 minute dok ne budu lagano smeđe.
- U tavu dodajte rižu i dobro izmiješajte, sve dok riža ne bude počne upijati ulje.
- Dodajte vino i konstantno miješajte, sve dok se vino ne upije i napola ispari.
- Za to vrijeme na drugom kolu lagano kuhajte povrtni temeljac.
- Ulijevajte po malo povrtnog temeljca u rižu. Kuhajte i miješajte sve dok se tekućina ne apsorbira. Nastavite dodavati temeljac na isti način, konstantno miješajući, sve dok ne potrošite temeljac i riža ne omekša.
- Maknite s vatre, umiješajte maslac i parmezan i poslužite vruće.