Rižoto s graškom i špinatom

Rižoto s graškom i špinatom

Rižoto s graškom i špinatom
  • Objavljeno: Utorak, 17.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrijte kako rižoto s graškom i špinatom može biti nevjerojatno ukusan, zdrav i brz obrok za svaku priliku!
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Grašak je izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana i antioksidansa, a poznat je po svom doprinosu regulaciji šećera u krvi i jačanju imuniteta. Špinat, s druge strane, obiluje željezom, vitaminima C i E te magnezijem, što ga čini idealnim saveznikom za zdravlje kostiju, kože i probavnog sustava. Kombinacija ovih sastojaka u rižotu ne samo da pruža bogatstvo okusa već i obilje hranjivih tvari.

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 300 g arborio riže
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 g smrznutog graška (odmrznutog)
  • 100 g svježeg špinata
  • 50 g ribanog parmezana
  • Sok i korica jednog limuna
  • Sol i papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):

  • Energija: 435 kcal
  • Proteini: 14 g
  • Masti: 21 g
  • Ugljikohidrati: 51 g
  • Vlakna: 3 g
  • Prirodni šećeri: 3 g

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
  2. Umiješajte arborio rižu i pržite je kratko dok ne postane staklasta.
  3. Postupno dodajte povrtni temeljac, kutljaču po kutljaču, stalno miješajući dok riža ne upije tekućinu prije dodavanja nove. Proces traje oko 20 minuta.
  4. Kada je riža skoro kuhana, dodajte grašak i špinat te kuhajte još nekoliko minuta dok špinat ne uvene.
  5. Maknite s vatre, umiješajte parmezan, sok i koricu limuna te začinite solju i paprom po ukusu.

Prijedlog za serviranje

Poslužite rižoto odmah nakon pripreme kako bi zadržao svoju kremastu teksturu. Po želji ga ukrasite svježim listićima mente ili dodatnim ribanim parmezanom.

Dodatni savjeti

  • Za dodatnu kremoznost, možete dodati žlicu mascarponea ili vrhnja za kuhanje na kraju pripreme.
  • Ako želite vegansku verziju, zamijenite parmezan nutritivnim kvascem.
  • Rižoto je odličan način za iskorištavanje sezonskog povrća – slobodno eksperimentirajte!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti