Rižoto s graškom i špinatom

Otkrijte kako rižoto s graškom i špinatom može biti nevjerojatno ukusan, zdrav i brz obrok za svaku priliku!
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 40 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grašak je izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana i antioksidansa, a poznat je po svom doprinosu regulaciji šećera u krvi i jačanju imuniteta. Špinat, s druge strane, obiluje željezom, vitaminima C i E te magnezijem, što ga čini idealnim saveznikom za zdravlje kostiju, kože i probavnog sustava. Kombinacija ovih sastojaka u rižotu ne samo da pruža bogatstvo okusa već i obilje hranjivih tvari.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 300 g arborio riže
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 g smrznutog graška (odmrznutog)
- 100 g svježeg špinata
- 50 g ribanog parmezana
- Sok i korica jednog limuna
- Sol i papar po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):
- Energija: 435 kcal
- Proteini: 14 g
- Masti: 21 g
- Ugljikohidrati: 51 g
- Vlakna: 3 g
- Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
- Umiješajte arborio rižu i pržite je kratko dok ne postane staklasta.
- Postupno dodajte povrtni temeljac, kutljaču po kutljaču, stalno miješajući dok riža ne upije tekućinu prije dodavanja nove. Proces traje oko 20 minuta.
- Kada je riža skoro kuhana, dodajte grašak i špinat te kuhajte još nekoliko minuta dok špinat ne uvene.
- Maknite s vatre, umiješajte parmezan, sok i koricu limuna te začinite solju i paprom po ukusu.
Prijedlog za serviranje
Poslužite rižoto odmah nakon pripreme kako bi zadržao svoju kremastu teksturu. Po želji ga ukrasite svježim listićima mente ili dodatnim ribanim parmezanom.
Dodatni savjeti
- Za dodatnu kremoznost, možete dodati žlicu mascarponea ili vrhnja za kuhanje na kraju pripreme.
- Ako želite vegansku verziju, zamijenite parmezan nutritivnim kvascem.
- Rižoto je odličan način za iskorištavanje sezonskog povrća – slobodno eksperimentirajte!
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaLjetna riža35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto od graška i limuna50 min12345
-
Vegetarijanska prehranaProljetni povrtni rižoto50 min12345
-
Vegetarijanska prehranaUkusna riža sa grahom30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZdrava pizza s graškom45 min12345
Popularni recepti
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaKroketi od batata40 min12345
-
Jela za dijabetičareNamaz od cikle i feta sira1:20h12345