Domaći slani keksi bez jaja

Za ove kekse potrebno je tek 5 sastojaka, a možete ih pripremiti u većoj količini i zamrznuti.

Sastojci

  • 375 gr višenamjenskog brašna
  • 4 ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 135 gr hladnog maslaca (ili zamrznutog)
  • 265 ml mlaćenice

Priprema domaćih slanih keksa bez jaja

  1. U veliku zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol te dobro promiješajte.
  2. Zatim dodajte maslac tako što ćete ga narezati na što sitnije komade, a možete ga i naribati. Zato je važno da maslac bude što hladniji.
  3. Preko svega prelijte mlaćenicu i miješajte pomoću vilice dok se sastojci sjedine. Tijesto ne smije biti glatko (moraju se vidjeti komadići maslaca).
  4. Tijesto premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga rukama. Tijesto treba biti ljepljivo, no ako je previše ljepljivo da biste ga razvaljali dodajte žlicu brašna. Zatim preklopite tijesto i rukama ga izravnajte. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovno ga presavinite te izravnajte. Ovaj postupak ponovite 6 puta, međutim pazite da ne mijesite tijesto previše.
  5. Pomoću čaše izrezujte krugove od tijesta pazeći da prilikom rezanja ne rotirate čašu. Krugove od tijesta stavite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zatim ih stavite u frižider 15-20 minuta.
  6. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i pecite kekse 10 do 15 minuta dok ne poprime zlatnu boju.

POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali