Složenac od krumpira i poriluka

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Poriluk je često zanemaren u našim kuhinjama, ali njegova blaga aroma i svestranost čine ga idealnim sastojkom za razna jela. U kombinaciji s krumpirom, stvara složenac koji je istovremeno kremast, hrskav i pun okusa. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je jelo koje će postati omiljeno na vašem stolu.
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 200 g poriluka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 100 g ribanog sira (npr. cheddar ili Gruyère)
- 2 češnja češnjaka
- 30 g maslaca
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 300 g):
- Energija: 320 kcal
- Proteini: 8 g
- Masti: 18 g
- Ugljikohidrati: 30 g
- Vlakna: 4 g
- Prirodni šećeri: 2 g
Priprema
- Priprema povrća: Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške. Poriluk operite, očistite i narežite na kolutiće. Češnjak sitno nasjeckajte.
- Pirjanje poriluka: Na tavi otopite maslac, dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
- Priprema umaka: U loncu pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Zagrijte na laganoj vatri dok se ne sjedini.
- Slaganje složenca: Na dno namašćene vatrostalne posude posložite sloj krumpira, prelijte dijelom umaka, dodajte dio pirjanog poriluka i pospite ribanim sirom. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Pečenje: Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 40 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta dok površina ne postane zlatno smeđa.
Prijedlog za serviranje
Složenac poslužite uz svježu salatu ili kao prilog uz pečeno meso. Za dodatnu aromu, pospite nasjeckanim svježim peršinom.
Dodatni savjeti
- Za intenzivniji okus dodajte prstohvat svježeg timijana ili ružmarina u umak.
- Ako želite hrskavu koricu, prije završnog pečenja pospite složenac krušnim mrvicama.
- Složenac možete pripremiti unaprijed i podgrijati prije posluživanja.
Poriluk je drevni usjev i u najbližem je srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i drugim vrstama luka. Ovo niskokalorično povrće sadrži ugljikohidrate i vlakna, neke bjelančevine i zanemarivu količinu masti. Također sadrži željezo, kalcij, natrij, cink, magnezij, kalij, vitamine A, C, E, K, B i folnu kiselinu. Poriluk može pomoći u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola, dobar je za jačanje imunološkog sustava i detoksikaciju organizma.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s umakom od grčkog jogurta45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPita od krumpira45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaSloženac od tikvica i kukuruza1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaSočan pomfrit s češnjakom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaHrskavi krumpiri iz pećnice55 min12345
Popularni recepti
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaKroketi od batata40 min12345
-
Jela za dijabetičareNamaz od cikle i feta sira1:20h12345