Složenac od krumpira i poriluka

Složenac od krumpira i poriluka

Složenac od krumpira i poriluka
  • Objavljeno: Utorak, 09.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kada za ručak želite nešto brzo i jednostavno isprobajte ovaj ukusni složenac.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Poriluk je često zanemaren u našim kuhinjama, ali njegova blaga aroma i svestranost čine ga idealnim sastojkom za razna jela. U kombinaciji s krumpirom, stvara složenac koji je istovremeno kremast, hrskav i pun okusa. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je jelo koje će postati omiljeno na vašem stolu.

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 200 g poriluka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g ribanog sira (npr. cheddar ili Gruyère)
  • 2 češnja češnjaka
  • 30 g maslaca
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 300 g):

  • Energija: 320 kcal
  • Proteini: 8 g
  • Masti: 18 g
  • Ugljikohidrati: 30 g
  • Vlakna: 4 g
  • Prirodni šećeri: 2 g

Priprema

  1. Priprema povrća: Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške. Poriluk operite, očistite i narežite na kolutiće. Češnjak sitno nasjeckajte.
  2. Pirjanje poriluka: Na tavi otopite maslac, dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
  3. Priprema umaka: U loncu pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Zagrijte na laganoj vatri dok se ne sjedini.
  4. Slaganje složenca: Na dno namašćene vatrostalne posude posložite sloj krumpira, prelijte dijelom umaka, dodajte dio pirjanog poriluka i pospite ribanim sirom. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  5. Pečenje: Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 40 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta dok površina ne postane zlatno smeđa.

Prijedlog za serviranje

Složenac poslužite uz svježu salatu ili kao prilog uz pečeno meso. Za dodatnu aromu, pospite nasjeckanim svježim peršinom.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus dodajte prstohvat svježeg timijana ili ružmarina u umak.
  • Ako želite hrskavu koricu, prije završnog pečenja pospite složenac krušnim mrvicama.
  • Složenac možete pripremiti unaprijed i podgrijati prije posluživanja.

Poriluk je drevni usjev i u najbližem je srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i drugim vrstama luka. Ovo niskokalorično povrće sadrži ugljikohidrate i vlakna, neke bjelančevine i zanemarivu količinu masti. Također sadrži željezo, kalcij, natrij, cink, magnezij, kalij, vitamine A, C, E, K, B i folnu kiselinu. Poriluk može pomoći u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola, dobar je za jačanje imunološkog sustava i detoksikaciju organizma.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti