Tijesto za pizzu od batata (bez glutena)
- Objavljeno: Petak, 11.06.2021.
Ovo tijesto za pizzu je jednostavno za pripremu, ukusno i zdravo, ne sadrži gluten, a mogu ga jesti i vegani.
Sastojci
- 2-3 srednja batata
- 200 g brašna od sirka
- 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 2 protisnuta režnja češnjaka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica suhog kvasca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica origana
- 1 žličica bosiljka
- ½ žličice soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 dl vode (po potrebi)
Priprema
- Batat ogulite i narežite na kockice te kuhajte na pari 15-ak minuta, odnosno dok ne omekša.
- Kada je batat kuhan prebacite ga u dublju zdjelu i izgnječite u pire. Dodajte jabučni ocat, maslinovo ulje i češnjak te dobro promiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno od sirka, lanene sjemenke, kvasac, origano, bosiljak, sol i prašak za pecivo).
- Suhe sastojke dodajte batatu i sve promiješajte da se sastojci sjedine. Ako je smjesa previše rijetka, postepeno dodajte vodu.
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Na lim stavite masni papir i ravnomjerno rasporedite tijesto. Ovisno o veličini lima koji koristite i željenoj debljini tijesta, možda će vam biti potrebna 2 lima.
- Tijesto pecite 20-25 minuta, odnosno dok ne dobije laganu smeđu boju na rubovima. Duljina pečenja ovisi o jačini pećnice, stoga ako je potrebno produljite vrijeme pečenja za još 5 minuta.
- Kada je tijesto pečeno izvadite ga iz pećnice, dodajte nadjev po želji i pecite 8 do 10 minuta na temperaturi od 220°C.