Zapečene tikvice sa sirom i jajima

Zapečene tikvice sa sirom i jajima

Zapečene tikvice sa sirom i jajima
  • Objavljeno: Petak, 17.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Idealan ranojesenski vegetarijanski ručak ili prilog uz meso.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 400 g tikvica
  • 250 g krem sira 
  • 150 g mlijeka
  • 2 jaja 
  • 20 grama brašna
  • sol i začini po ukusu

Priprema jela s tikvicama je odličan način da kraj ljeta proslavite u vedrom tonu. Ova ljetna namirnica je, osim što je niskokalorična, izrazito dobar izvor folata, kalija, provitamina A i vitamina C te je zato odličan izbor hrane na prijelazu između godišnjih doba kada vladaju viroze. Dobro je znati da ih nije potrebno guliti jer im je kora prepuna antioksidansa betakarotena, već ih je dovoljno samo dobro oprati.

Priprema:

  1. Tikvice dobro operite i nasjeckajte ih na sitnije kockice. Nemojte ih guliti.
  2. Pjenasto umutite jaja, dodajte mlijeko, brašno razmućeno u malo mlijeka, sol i začine, a zatim umiješajte sir i nasjeckane tikvice.
  3. Sve dobro promiješajte i ulijte u vatrostalnu posudu.
  4. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta na 250°C, zatim smanjiti temperaturu na 200°C i peći još oko 20 minuta, dok ne porumeni.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti