Jaja Benedikt

Jaja Benedikt

Jaja Benedikt
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovako pripremljena jaja odlična su ideja za "brunch", ali i za hranjiv doručak ili jednostavan ručak.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 3 žlice bijelog vinskog octa
  • 4 jaja
  • prepečeni kruh ili pecivo
  • nekoliko kriški šunke

Za umak Hollandaise:

  • 125 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 0.5 žličice bijelog vinskog octa
  • sok jednog limuna
  • prstohvat papra
  • prstohvat soli
  • malo hladne vode

Jaja Benedikt svoju popularnost su stekla u New Yorku, kao dio ponude zalogajnica koje nude doručak ili brunch, a danas ih se priprema diljem svijeta. Klasičan recept uključuje jaja, slaninu i engleske muffine, ali možete ih pripremiti i sa šunkom i tostiranim kruhom ili pecivom koje imate pri ruci. Ono što ovaj obrok čini neodoljivim je umak od maslaca i žumanjaka - Hollandaise.

Priprema

1. Napunite veliki lonac vodom i dodajte ocat. Čim voda zakuha, smanjite vatru na vrlo laganu.

2. Razbijte jaje u malu zdjelu ili, za još bolji rezultat, razbijte ga u fino cjedilo i pustite da se "višak" bjelanjka ocijedi. Zatim pažljivo ubacite jaje u vodu i kuhajte 3-4 minute, povremeno pomičući bjelanjak prema žumanjku kako se jaje ne bi raspalo. U tavu možete dodati više od jednog jaja, ali pazite da svako ima dovoljno mjesta.

3. Za pripremu umaka otopite maslac u loncu u kojem su se kuhala jaja. Stavite žumanjke, ocat, prstohvat soli i malo ledeno hladne vode u metalnu ili staklenu zdjelu i miješajte nekoliko minuta. Zatim zdjelu stavite iznad manjeg lonca u kojem je proključala voda i, uz neprestano miješanje, kuhajte na pari 3-5 minuta.

4. Maknite s vatre i polako umiješajte prethodnno otopljeni maslac, pritom pazeći da dodajete malo po malo dok se sve ne sjedini i na kraju dobijete kremasti Hollandaise. Začinite malo soka od limuna i malo kajenskog papra.

5. Namažite malo umaka na svaku krišku kruha ili polovicu peciva, stavite krišku šunke, zatim jaje i na kraju prelijte s još malo umaka.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti