Jaja Benedikt
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 3 žlice bijelog vinskog octa
- 4 jaja
- prepečeni kruh ili pecivo
- nekoliko kriški šunke
Za umak Hollandaise:
- 125 g maslaca
- 2 žumanjka
- 0.5 žličice bijelog vinskog octa
- sok jednog limuna
- prstohvat papra
- prstohvat soli
- malo hladne vode
Jaja Benedikt svoju popularnost su stekla u New Yorku, kao dio ponude zalogajnica koje nude doručak ili brunch, a danas ih se priprema diljem svijeta. Klasičan recept uključuje jaja, slaninu i engleske muffine, ali možete ih pripremiti i sa šunkom i tostiranim kruhom ili pecivom koje imate pri ruci. Ono što ovaj obrok čini neodoljivim je umak od maslaca i žumanjaka - Hollandaise.
Priprema
1. Napunite veliki lonac vodom i dodajte ocat. Čim voda zakuha, smanjite vatru na vrlo laganu.
2. Razbijte jaje u malu zdjelu ili, za još bolji rezultat, razbijte ga u fino cjedilo i pustite da se "višak" bjelanjka ocijedi. Zatim pažljivo ubacite jaje u vodu i kuhajte 3-4 minute, povremeno pomičući bjelanjak prema žumanjku kako se jaje ne bi raspalo. U tavu možete dodati više od jednog jaja, ali pazite da svako ima dovoljno mjesta.
3. Za pripremu umaka otopite maslac u loncu u kojem su se kuhala jaja. Stavite žumanjke, ocat, prstohvat soli i malo ledeno hladne vode u metalnu ili staklenu zdjelu i miješajte nekoliko minuta. Zatim zdjelu stavite iznad manjeg lonca u kojem je proključala voda i, uz neprestano miješanje, kuhajte na pari 3-5 minuta.
4. Maknite s vatre i polako umiješajte prethodnno otopljeni maslac, pritom pazeći da dodajete malo po malo dok se sve ne sjedini i na kraju dobijete kremasti Hollandaise. Začinite malo soka od limuna i malo kajenskog papra.
5. Namažite malo umaka na svaku krišku kruha ili polovicu peciva, stavite krišku šunke, zatim jaje i na kraju prelijte s još malo umaka.
Vezani recepti
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti