Najbolje voće i povrće za srpanj

Najbolje voće i povrće za srpanj

Najbolje voće i povrće za srpanj
  • Objavljeno: Utorak, 02.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najbolje povrće

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalija. Krastavac je ukusan svjež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama s raznim povrćem kao salata. Ipak, krastavac možete pripremati na razne načine, a mi vam predlažemo ovaj osvježavajući sok od krastavaca i limete.

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i soli, i jako malo kolesterola. Dobar su izvor proteina, vitamin A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao juhu, umak ili pak zapeći da budu prilog. Za toplije dane svakako probajte ovaj jednostavan recept za salatu od tikvica.

Paprike

U srpnju započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezija i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike su ukusne svježe i bez ikakvih dodataka. Njihov okus je neobičan, gorkasto sladak. Ako niste ljubitelj svježih paprika, svakako probajte ove ukusne paprike punjene puretinom.

Mahune

Mahune u srpnju postaju značajno jeftinije, u odnosu na ostatak godine. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamin B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune najčešće pripremamo kao varivo ili salatu. Odlično se slažu uz govedinu pa vam predlažemo da isprobate ovaj recept za goveđe odreske s mahunama.

Kukuruz

Sezona kukuruza u srpnju je tek započela. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga u pravilu najčešće kuhamo ili pečemo. Kako biste isprobali nešto novo, svakako pripremite ovaj recept za složenac od tikvica i kukuruza.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop