Vitamini B skupine - zašto su važni i gdje ih možemo naći?
B9 (folna kiselina ili folati)
Potrebna je za formiranje i rast zdravih krvnih stanica. Smanjuje rizik od nastanka urođenih poremećaja, naročito poremećaja neuralne cijevi.
Nalazi se u brojnim namirnicama, uključujući zeleno lisnato povrće, krumpire, kruh, orašaste plodove i mahunarke. Voće, kvasac i mliječni proizvodi ju sadrže u manjim količinama i obično se gubi pri termičkoj obradi namirnica.
Vitamin B9 u μg u 100mg:
- jetra, kuhana 290
- špinat, kuhani 140
- prokulice, kuhane 110
- grah, kuhani 210
- kikiriki 110
Preporučeni dnevni unos za odrasle osobe je 200 μg. Trudnice i dojilje trebaju dodatnih 100μg vitamina B9. Sve trudnice do 12. tjedna trudnoće i žene koje planiraju trudnoću dnevno trebaju oko 400μg folne kiseline.
Ako postoji manjak folne kiseline, može doći do megaloblastične anemije, koja je posljedica nepravilne prehrane ili bolesti probavnog sustava koje otežavaju apsorpciju folne kiseline.
Visok unos može uzrokovati oslabljenje apsorpcije cinka. Jetra je bogat izvor folne kiseline, ali ju trudnice trebaju izbjegavati jer sadrži visoku razinu vitamin A koji može ugroziti zdravlje bebe.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345