Vitamini B skupine - zašto su važni i gdje ih možemo naći?
Niacin (B3)
Niacin je potreban za izgradnju važnih enzima u tijelu koji su ključni za oslobađanje energije iz različitih nutritivnih tvari.
Pronalazimo ga u raznim namirnicama, a odlični izvori su meso, mesni proizvodi i kruh. Krumpiri, mlijeko i mliječni proizvodi i riba sadrže niacin u umjerenim količinama.
Vitamin B3 u mg u 100mg:
- mlijeko 0.8
- cheddar sir 6.1
- govedina, kuhana 10.2
- svinjetina, kuhana 11.0
- bakalar, kuhani 5.7
- piletina, kuhana 12.8
- integralni kruh 5.9
- krumpir 0.9
Za osobe, neovisno o dobi i spolu, koje dnevno unose 1000 kalorija preporučeni dnevni unos je 6.6mg, a dojiljama je potrebno dodatnih 2.3 mg dnevno.
Pelagra je bolest koja proizlazi iz nedostatka niacina, a prepoznaje se po oštećenjima i ljuštenju kože na dijelovima koji su izloženi suncu.
Vrlo visoke doze niacina kod nekih ljudi mogu izazvati oštećenja jetre, a neki mogu osjetiti peckanje u licu i rukama.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345