Najbolje i najgore namirnice za alergičare
Najbolje namirnice
Riba
Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline mogu značajno smanjiti rizik od nastanka novih vrsta alergija, i smanjiti simptome postojećih alergija. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su masna riba i orasi. Omega 3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, zbog čega blagotvorno djeluju na imunološki sustav.
Znanstvenici su dokazali da je u zemljama s povećanim postotkom potrošnje ribe, značajno manja stopa astmatičara i alergičara.
Jabuka
Jabuka sadrži spojeve koji mogu ublažiti simptome alergije. Vitamin C štiti od alergija i od astme. Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u kori jabuke, rajčicama i luku, prema nekim istraživanjima štiti zdravlje i poboljšava rad respiratornog sustava.
Ostali dobri izvori vitamina C su naranče, crvena paprika, jagode i rajčice. Sve ove namirnice uz vitamin C sadrže još niz drugih hranjivih i važnih nutrijenata.
Crveno grožđe
Popularni resveratrol, antioksidans koji se nalazi u kori crvenog grožđa i crno vino čini ljekovitim, ima protuupalna svojstva i smanjuje simptome alergija.
U jednom istraživanju se pokazalo da svakodnevno konzumiranje voće, naročito jabuka, naranči, grožđa i rajčica, značajno smanjuje simptome alergija.
Napitci
Začepljeni dišni putovi su jedan od najčešćih simptoma alergija. Stari prirodni lijek za začepljene dišne putove je topli napitak ili juha.
Toplo piće može razrijediti sluz koja uzrokuje začepljenost, a istovremeno hidratizira. Ako niste ljubitelj juhe ili toplih napitaka, udišite paru tijekom tuširanja.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345