Najbolje voće i povrće za kolovoz
Najbolje povrće
Paprika
Paprike su tijekom ostalih mjeseci poprilično skupe, ali i pune pesticida. Svakako sada iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo paprike punjene puretinom.
Tikvice
Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine. Svakako isprobajte ovaj recept za tikvice punjene piletinom.
Kukuruz
Pristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuhan i sa žara. Kako biste isprobali nešto novo predlažemo vam varivo od tilapije i kukuruza.
Patlidžan
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalija i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana. Patlidžane možete pripremati na različite načine, a svakako isprobajte patlidžane punjene tunom.
Krastavci
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete raditi razna jela. Kako biste u krastavcima tijekom ljeta uživali još više, predlažemo ovu kremastu juhu od krastavaca koja se može jesti i hladna.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345