Što trebate znati o detoksikaciji?
Znanstvenici sve više otkrivaju ljekovita svojstva nekih namirnica, što nas potiče na razmišljanje o tome što trebamo jesti, što ne i što našem tijelu čini dobro.
Ako razmišljate o detoksikaciji tijela, svakako trebate biti upoznati s prednostima i nedostacima. Važno je da se, ako patite od bilo kakvih bolesti ili uzimate neke lijekove, prije detoksikacije posavjetujete s liječnikom.
Za koga je dobra?
Detoksikacija je odlična za osobe čija prehrana sadrži malo esencijalnih nutritivnih tvari, potrebnih za nesmetan rad i razvoj tijela. Vitamini, minerali, vlakna, probiotici ili antioksidansi trebaju biti dio svačije prehrane, a detoksikacijom ćete povećati unos ovih tvari.
Potražite savjet nutricionista koji će vam pomoći kod određivanja tvari koje nedostaju vašem tijelu i koje namirnice morate jesti češće.
Za koga nije dobra?
Stručnjaci ističu da detoksikacija nije dobra za svakoga i da se sa nutricionistom ili liječnikom trebaju posavjetovati:
- mlađi od 18 godina
- trudnice i dojilje
- osobe koje pate od bolesti od probavnog sustava kao što su Crohnova bolest ili gastritis
- osobe koje pate od autoimunih bolesti, kao što su lupus ili artritis
- osobe koje treniraju
- sve osobe koje pate od ozbiljnih medicinskih stanja koja nisu prethodno navedena.
Koju hranu trebate jesti?
Prehrana treba biti uravnotežena i sadržavati cjelovite žitarice, kruh i tjesteninu od cjelovitih žitarica, vitamin B, vlakna i minerala, probiotike, mliječne proizvode obogaćene kalcijem i proteine.
Svježe voće, naročito citrusno voće kao što su limun, grejp ili naranča. Ako uzimate neke lijekove, posavjetujte se s liječnikom oko konzumacije grejpa i soka od grejpa jer može smanjiti djelovanje nekih lijekova.
Kupusnjače, uključujući brokulu, kelj, prokulice i kupus. Odličan su izvor vitamina, minerala, vlakana i andioksidanata, koji smanjuju rizik od nastanka raka.
Losos koji obiluje nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i omega 3 masnim kiselinama, koje štite zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Voda i prirodni sokovi koji će pospješiti probavu i hidratizirati vaše tijelo.
Kada je najbolje vrijeme za detoksikaciju?
Detoksikaciju možete raditi više puta godišnje. Idealno bi bilo kada biste namirnice, koje koristite tijekom detoksikacije, uvrstili u svakodnevnu prehranu.
Koje su prednosti?
Povećat ćete razinu energije, smanjiti rizik od nastanka ozbiljnih dugoročnih zdravstvenih problema. Kada ste zdravi i sigurni u svoje tijelo, to se odražava na svako područje života. Osjećat ćete se bolje, bit ćete produktivniji i lakše prihvaćati izazove.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345