Kandidijaza i prehrana
Kategorija: Žensko zdravlje
Razumijevanje odnosa između kandidijaze i hrane
Kandidijaza, također poznata kao kandida, je infekcija uzrokovanih sojevima Candida gljivica, posebno Candida albicans. Candida normalno živi u tijelu, ali pod određenim uvjetima on može biti izvan kontrole. Candida može utjecati na različite dijelove tijela, uzrokujući lokalizirane infekcije, ovisno o individualnom opće zdravstvenom stanju.
Ovo su faktori koji mogu potaknuti razvoj candide:
- Antibiotici mogu smanjiti broj prijateljskih crijevnih bakterija koje pomažu držati candidu pod kontrolom.
- Zloupotreba alkohola.
- Lijekovi kao što su steroidni hormoni, imunosupresivi i protuupalni lijekovi, lijekovi kod kemoterapije ili lijekovi koji se koriste duže razdoblje.
- Oslabljen imunitet. Bolesti kao što su AIDS i rak mogu oslabiti imunološki sustav. Imunološki sustav također može postati slabiji u starijih osoba.
- Loša prehrana.
- Dijabetičari su skloni gljivičnim infekcijama, osobito kada im razina šećera u krvi nije dobro kontrolirana. Visoka razina šećera u krvi i mokraći, te niska otpornost na infekcije su stanja koja potiču rast gljivica.
- Određeni genetski poremećaji, kao što su celijakija ili hemokromatoza.
- Hormonska neravnoteža, kao rezultat menstruacije, trudnoće, dijabetesa ili antibebi pilula ili bolest štitnjače.
- Tijekom života, oko 75 posto žena će vjerojatno imati barem jednu vaginalnu infekciju candidom prije nego što dođu u menopauzu. Žene imaju sklonost vaginalnim infekcijama, ako su pod stresom, imaju neadekvatnu prehranu, nedostatak sna ili su bolesne. Iako nije klasificirana kao spolno prenosiva infekcija, infekcije su uobičajene kod mlađih žena (u dobi od 20 do 40), osobito nakon što postanu seksualno aktivne.
- Ako žena ima gljivičnu infekciju kada rađa, beba može dobiti infekciju u grlu ili probavnom traktu.
- Gljivične infekcije se često razvijaju gdje je vlažno, toplo okruženje koje potiče razmnožavanje gljivica.
- Uska odjeća, a posebno donje rublje, koja nije pamučno.
- Pretilost također potiče razvoj infekcija.
- Ljudi čiji rad zahtijeva da provedu dugo vremena s rukama u vodi, ili koji nose gumene rukavice.
- Candida je kod muškaraca češća ako nisu obrezani ili su dijabetičari, te ponekad može rezultirati nakon odnosa sa zaraženim partnerom.
- U rijetkim slučajevima, gljivica Candida može doći u tijelo intravenski, kroz kateter ili kirurške rane. Ako se infekcija širi kroz krvotok do bubrega, pluća, mozga i drugih organa, to može uzrokovati ozbiljne sustavne komplikacije. Ovo se razvija samo u ljudi koji su ozbiljno bolesni ili koji imaju druge zdravstvene probleme koji su oslabili imunološki sustav.
Usvajanje novih zdravstvenih navika
- Održavajte kožu čistom i suhom.
- Izbjegavajte često ili dugotrajno korištenje oralnih antibiotika ako je moguće.
- Ograničite unos alkohola.
- Pridržavajte se zdrave, uravnotežene prehrane.
- Smršavite ako ste pretili.
- Držite šećer u krvi pod kontrolom, ako bolujete od dijabetesa.
- Nosite gumene rukavice ako vaš rad uključuje držanje ruku u vodi na duže vrijeme. Svaki put kada skinete rukavice, ruke treba oprati i posušiti.
Kako biste spriječili vaginalne infekcije:
- kožu vulve i anusa treba prati redovito i osušiti nakon kupanja.
- izbjegavajte upotrebu kemijskih proizvoda, spreja, sapuna, parfema ili pudera na intimnim područjima
- pamučno ili svileno donje rublje omogućuje bolju prozračnost od sintetičkog rublja
- treba izbjegavati vaginalno ispiranje jer narušava ravnotežu normalnih organizama koji žive u vaginu i može zapravo povećati rizik od vaginalne infekcije.
- treba koristiti kondom ukoliko postoji infekcija kod jednog od partnera
Razumijevanje osnovnih principa prehrane u liječenju kandidijaze
Kandidijaza se obično liječi lijekovima, ali možete slijediti upute u nastavku:
- Držite se uravnotežene prehrane, pogotovo ako ste HIV-pozitivni.
- Ako ste pretili, ograničite unos kalorija kako bi se postigli ciljanu težinu.
- Ako patite od vaginalni infekcija, pijte nezaslađen sok od brusnica.
- Izbjegavajte rafinirani šećer, bijelo brašno, bijelu rižu, konzerviranu ili prerađenu hranu, alkohol, gazirana pića, kavu, sokove, banane, grožđe, fermentirane namirnice kao što su sir, dimljena riba, mliječni proizvodi, med i gljive 30 dana.
- Jedite mnogo svježeg voća (osim onih navedenih) i povrća, jogurt, hranu bogatu vlaknima, smeđu rižu, svježu ribu, piletinu, maslinovo ulje, zobenu kašu i pijte puno vode.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345