11 namirnica koje trebate jesti ove jeseni

11 namirnica koje trebate jesti ove jeseni

11 namirnica koje trebate jesti ove jeseni
  • Objavljeno: Utorak, 25.10.2016.
  • Broj pregleda: 459
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kaki ili japanska jabuka

Kaki je sve popularnije voće. Jedite ga isključivo kada je naizgled prezrelo i mekano. U protivnom vas može iznenaditi njegov opori okus.

Komorač

Možete koristiti lišće kao začin. Mirisom i okusom najviše podsjeća na sladić. Korijen možete pripremiti kao prilog jelu.

Endivija

Gorkastog i osvježavajućeg okusa, ova salata se bere u jesen.

Dunja

Dunje možete koristiti za pripremu želea, marmelada i pekmeza. Španjolci dunje jedu uz sir. Vrlo su otporne na ekstremne temperature i suše.

Pripremite domaći džem od dunja!

Prokulice

Iako ne spadaju u omiljeno povrće, postoji niz recepata koje prokulicama daju novi okus.

Repa

Slatkasto korjenasto povrće bere se u jesen. Repa se odlično slaže s komoračem.

Slatki krumpir

Kao što i ime govori, slatkastog je okusa a teksturom i izgledom podsjeća na krumpir. Kora slatkog krumpira je narančasta, ponekad ljubičasta. Središnjica je uglavnom narančaste ili nježno žute boje. Jedinstvenog je okusa i obiluje vitaminima i hranjivim tvarima.

Čičimak ili žižula

Ovo neobično voće raste na drveću. Može se jesti svježe i sušeno. Izgledom nalikuje na datulje, no nije tako slatkog okusa.

Nar

Nar u unutrašnjosti ima sjemenke prekrasne crvene boje koje možete jesti same, u salati ili pomiješati s jogurtom.

Iskoristite zdravstvene prednosti nara već danas!

Grožđe

U jesen se odvijaju tradicionalne berbe grožđa, što vinarima predstavlja razlog za slavlje. U kombinaciji s orasima i piletinom, dobit ćete ukusnu salatu.

Bundeva

Bundeva je zdrava i ukusna namirnica slatkog okusa. Možete ju koristiti za pripremu juha, pita, pirea, zanimljivih priloga ili smoothieja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti