3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu
Osim što poboljšava zdravlje srca i štiti zdravlje očiju, bundeva je ukusan izvor hranjivih tvari. Bundeva je puno više od lijepe dekoracije za dom tijekom jeseni. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu.
Odličnog okusa je, prepuna je antioksidansa i vitamina pa otkrijte 3 razloga zbog kojih biste ju trebali jesti:
Štiti oči
Bundeva je odličan izvor beta karotena, luteina i zeaksantina. To su antioksidansi koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti očiju. Na prijmer, prehrana bogata beta karotenom može odgoditi slabljenje vida i njegov gubitak uzrokovan raznim oblicima makularnih degeneracija.
Mršavljenje
Zamijenite bijelu rižu i tjesteninu s bundevom. Jedna šalica bundeve sadrži tek 80 kalorija, u odnosu na šalicu tjestenine koja sadrži oko 234 kalorije. Osim toga, bundeva je odličan izvor vitamina A i C, dok bijela riža i tjestenina nisu naročito nutritivne.
Zdrava grickalica
Pečene sjemenke bundeve predstavljaju odličnu zamjenu za razne nezdrave grickalice jer, osim što su izvrsnog okusa, one su i zdrave. Isperite sjemenke, osušite ih i pecite u pećnici oko 20 minuta na 80°C kako bi sjemenke zadržale sva hranjiva svojstva.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345